Сравнение на екрани при съотношение 4:3 и при 16:9


Тъй-като вече е практически невъзможно да си намериш и купиш монитор или LCD/LED телевизор с 4:3 резолюция, пред мен стои въпроса колко инча монитор или телевизор трябва да си купя, за да не загубя вертикалното разстояние, с което съм свикнал в момента.

Чисто търговски трик е посочването само на диагонала. Отделно, най-голямото и най-високата резолюция не винаги са равни на най-високо качество. Намерих една много интересна таблица (на снимката). Тя ви дава какво е разстоянието по вертикал и по хоризонтал приз зададен диагонал при 4:3 и при 16:9. И според стойностите в нея вече лесно мога да разбера, че стария ми CRT телевизор с диагонал 51 см трябва да бъде заместен с LCD 16:9 с диагонал 61 см или това е 24 инча, за да мога да имам същата височина по вертикал, както на сегашния CRT. В противен случай ще имам нов сплескан телевизор, който ще ми се струва по-малък от стария, въпреки, че като инчове е даже по-голям.

https://windows7bulgaria.com/uploads/monthly_11_2012/blogentry-1-0-46041200-1353953862.png

А за любителите на огромните телевизори, един страхотен калкулатор, за да се позамислят малко: http://psabev.info/TVCalculator/

Статията, където е обяснено защо и как: http://www.peter.and...-lcd-televizor/


2


0 Comments

Няма коментари.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване