Как да почистим компютъра си от прах сами!


8 мнения в тази тема

Публикувано (Редактирано)

Как да почистим компютъра си от прах  сами!

 

Във всеки компютър се събира много прах. Това е вредно за компютъра, тъй като той се натрупва по охлаждането – вентилатори, радиатори и може да доведе до  нарушения в работата на системата. Затова периодично прахът трябва да бъде почистван.

Начало:

Почистването на вътрешността на компютъра започва с подготовка на инструментите. За този увлекателен процес ще са ви нужни отвертка, четчица с широчина 1-2 см, ученическа гума, спирт - 90 %, мека кърпа и прахосмукачка или флакон с въздух под налягане (подходящо е и едното и другото). Препоръчително е да имате електростатична гривна и също такава подложка, но ако ги нямате не е толкова страшно. Само трябва да внимавате да не произведете искра не на място. Затова използвайте естествени материали, като памук и четки с естествен косъм.
Ако кутията на компютъра е запечатана с гаранционна лепенка, а гаранцията все още не е изтекла, по-добре отидете в съответния сервиз, за да ви почистят компютъра.
Първо изключете всички кабели, които отиват към компютъра – така в него няма да има ток,  и ще можете да го обръщате накъдето си искате. Свалете капака на корпуса като отвъртите двата болта отзад. Има още няколко начина за закрепване на капака  на корпуса – ще ги откриете ако се огледате. Ако не сте в състояние да ги намерите, спрете с всичко и отидете в сервиз.

mlKDCij.jpg

След като свалите капака, ще видите кабели, платки, вентилатори, устройства и други такива. Отначало преценете какво е количеството  прах. Ако то е много и паяжините са навсякъде, няма страшно. С помощта на флакона сгъстен въздух (прахосмукачката) или четчицата внимателно издухайте праха от компонентите на компютъра. С накрайника на прахосмукачката гледайте да не докосвате електронните платки – по този начин много лесно можете да счупите/скъсате някой компонент по тях. Когато целият видим прах в корпуса е почти изчистен (на този етап не можете да го изчистите на 100 %), продължаваме с по-прецизното лъскане.

 

Разглобяваме компютъра на съставните му части:

Отначало сваляме захранващия блок, като се опитваме да запомним кой кабел накъде отива. Запомнянето по принцип е трудна работа, затова по-добре сложете надписи на всеки кабел с тиксо. Захранването се закрепва с четири болта на задната част на корпуса – като ги отвъртите, ще видите, че това е една малка правоъгълна кутия с множество излизащи от нея разноцветни кабели. Блокът може да е тежък или много лек в зависимост от неговото качество.

ZFFsYyS.jpg

 

Снетият захранващ блок оставяме настрана – пак ще се върнем на него. Нека обърнем внимание на охладителната система на централния процесор. Това е най-високата точка на дънната платка и по принцип е увенчана с вентилатор със средни до големи размери. Този вентилатор се закрепва по различни начини – свалете го.

FEoUqxJ.jpg

Под него със сигурност ще откриете възглавница от прах, разположена по целия радиатор на процесора. Без всякакви угризения можете да премахнете праха с четчицата или с прахосмукачката.

Свалете всички платки от слотовете на дънната платка.
Оперативна памет. Обикновено паметта се сваля, като се отворят щипките от двете страни на модула.
Видеокарта. Измъкнете я от PCI, AGP или PCI-E слота. В зависимост от конструкцията, видеокартата може да е закрепена с болт за корпуса или притисната със специален механизъм.
По нататък идва ред на останалите устройства на PCI шината, ако има такива. Запомнете или запишете коя платка къде е била, за да не се чуди после операционната система какво се е случило с компютъра.

1LB5VgQ.jpg

Разглобяваме захранващия блок. Отвъртете четирите болта – някои от тях могат да са скрити под лепенки с надписи. Свалете кожуха и с помощта на прахосмукачка, сгъстен въздух или четчица премахнете всичкия прах, който видите. Свалете вентилатора на захранването – това е един от елементите на компютъра, който събира най-много прах, и го почистете. Сглобяването на захранващия блок се извършва по обратния ред.

WIzm63n.jpg

С помощта на четчицата почистете праха от платките. След това с гумата излъскайте до блясък контактите, които влизат в слотовете и ги минете с меката кърпа, напоена в спирт.

 

Сглобяване компютъра в изходното му състояние:

Оглеждаме за последно вътрешността на корпуса за спотаил се прах. Ако всичко е нормално, слагаме обратно вентилатора на радиатора на процесора. След него сложете паметта – обърнете внимание на прореза в платката (ключ), който трябва да съвпадне с този на слота, в противен случай няма да можете да я сложите, а ако напъвате, ще повредите модула. Поставете видеокартата и другите платки в слотовете – всяка където си е била. Поставете захранващия блок в корпуса на компютъра и включете кабелите към дънната платка и останалите устройства. Включете и другите кабели на старите им места.

 

Компютърът би трябвало да е готов.

Преди да сложите капака на корпуса, поставете всички външни кабели и включете компютъра.
Ако всичко върви нормално и операционната система се стартира успешно, значи не сте си губили времето напразно. Сложете най-после тоя капак. В края на краищата компютърът ви трябва да изглежда така. Или почти.

SWkrdGY.gif

 

Ако системата не стартира, причините могат да са много. Проверете кабелите дали всеки отива където трябва и всички устройства имат захранване. Вижте дали всички вентилатори се въртят. Може би не сте сложили добре някоя карта в слота (видеокарта, мрежова карта, памет) - понатиснете ги леко, но не прекалено. Ако и тогава не става ви остава само едно да отидете в сервиз.

Ако не сте сигурни, че ще можете да разглобите и отново да сглобите машината може само да издухате прахта с прахосмукачка и да почистите с четчица лесно достъпните места. Ако се затруднявате да смените пастата на процесора и т.н. това може да стане в сервиз. (Повечето хора, поне по мои наблюдения сменят пастата  веднъж на няколко години или ако машината започне да грее като фурна).

Не се препоръчва прахта да се издухва със силна струя въздух или с компресор, последният може да ви създаде само допълнителни главоболия. Повечето компресори нямат филтри или влагоуловители, които да пречистват въздуха в компресора (вода, масла и по-някога дори и железни стружки). Така по този начин има много голяма вероятност по частите на компютъра да се набият с вода и масла, които да доведат да преждевременната кончина на машината ви.

Източник... net

 

 

Редактирано от бай Неделев
5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Най-лесния начин: Сваляте страничния капак, отивате на някоя бензиностанция, взимате уреда за помпене на гуми и за около 2 мин и гъстък облак от прах сте готови, винаги действа дори на най-упоритите прахоляци!

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Точно в това е проблема, работил съм с много компресори и повечето нямат филтри (за изсушаване на въздуха или вода и масла) а точно тези неща със сигурност ще ви повредят компютъра. За скъпите и големи марки компресори не е проблем ама те не се намират навсякъде и точно тези по сервизите и бензиностанциите не са никак препоръчителни. Една прахосмукачка и една четка вършат идеална работа. В края на краищата няма да ходите на световно по почистване на компютри :)

Редактирано от бай Неделев
2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Честно да ви кажа ако компютъра, е в такова състоя като снимките, имате доста голям проблем. Преди, всичко 1-во трябва да изчистете вкъщи и тогава да мислите за компютъра. Един компютър, ако е толкова пълен с прах, той със сигурност не е отварян години наред за почистване.

6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Само да вметна, че компютър с няколко вентилатора може да победи средно статистическа прахосмукачка. Моят сседи близо до пода. Жена ми чисти с прахосмукачка (с воден филтър) 2 пъти дневно (луда е), но машината се пълни с прах за година. Вкъщи няма прах, освен в компа, който има един вентилатор отпред и 2 отзад 

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Отначало сваляме захранващия блок, като се опитваме да запомним кой кабел накъде отива. Запомнянето по принцип е трудна работа, затова по-добре сложете надписи на всеки кабел с тиксо

Не знам какво иска да каже автора на темата с това, но лично аз не намирам нищо трудно в това. Спомняйки си чистенето на първия ми компютър през 2007 и нямах никакви затруднения с кабелите на захранването. Човек принципно няма как да обърка буксите (пиновете), защото принципно няма да влезнат на други места. По-голямата вероятност е човек да пропусне някоя букса или неправилно подреждане на кабелите, които могат да се удрят в перките....

Иначе аз лично го чистя на около 2 месеца. Чистя го предимно с прахосмукачката. Когато се налага ползвам и четка. През тия 2 месеца не означава, че е пълен с прах, а просто е хванало малко корички (мъх) по охладителя на процесора и по перките... - тогава вече го чистя. Ако чакам повече трябва да ползвам и четка......

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

При продухване със сгъстен въздух трябва предварително да извадите буксите на вентилаторите. Бързата струя на въздуха завърта перката на даден вентилатор и той започва да произвежда електро-движещо напрежение с обратен поляритет, което е много вредно за дънната платка. От друга страна погледнато, силната въздушна струя натиска перката на вентилатора и оста леко се измества. Последното е предпоставка за бъдещо увеличаване на шума от въртене на перката.

7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

При продухване със сгъстен въздух трябва предварително да извадите буксите на вентилаторите. Бързата струя на въздуха завърта перката на даден вентилатор и той започва да произвежда електро-движещо напрежение с обратен поляритет, което е много вредно за дънната платка. От друга страна погледнато, силната въздушна струя натиска перката на вентилатора и оста леко се измества. Последното е предпоставка за бъдещо увеличаване на шума от въртене на перката.

Затова вместо изключване на вентилатора е по-добре да се фиксира неподвижно перката и така да се обдухва.перката

Освен това вместо с етанол е препоръчително чистенето да се извършва с изопропанол

6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване