Как да изберем охлаждане за процесора (CPU Cooler)

171 мнения в тази тема

Публикувано (Редактирано)

   Темата ще е ориентирана към избор на охлаждане за процесора (CPU Cooler),като предложенията ще са само от наличните такива на нашия пазар; от ревюта и реклами-няма смисъл,защото ще се напълни с ненужна и нечетима информация.Ще се разглеждат предложения тип висока кула на въздух,ползващи 1/2/3 120/140мм вентилатори.

  Понякога се чудим защо компютърът не работи добре или е много шумен-при положение,че не е "настинал",имаме "проветрива" кутия с добре подредени кабели и вентилатори, "пеещи" видео и хард,а е с висока температура централният процесор.Имаме три възможности:да подменим пастата  

(ако синът ми сменя така пастата,ще отнесе шамар зад врата-ползвайте отвертка,цръкнете по-малко паста точно в центъра,не пипайте капачката на проца и контактната плоча на кулера с мазна ръчица,след като сте сложили да легне кулера- постарайте се да не го отлепяте повече,особено,ако сте нанесли с размазване пастата)

под процесорното охлаждане и почистим радиатора му от събралия се прах (почистване и смазване и на вентилатора),да сменим охлаждането (стоковите не са много ефективни,с малки и шумни вентилатори на високи обороти),да вземем по-мощен процесор.

 Други причини да се загледаме в охлажданията висока кула са,че желаем по-малко шум или сме се насочили към покупка на процесор,който се продава без охлаждане.В общи линии е добре да си спестите стоковото (ако е възможно) и вместо да дадете 20 лв за нещо шумно и неефективно като стоковото,да вземете "афтърмаркет" охлаждане за 40 лв.И не изключвам желанието за повишаване честотата на процесора с "турбото"-синьо, червено или дори overclock.

  На какво да обърнем внимание при избора:

-дълбочината на кутията достатъчна ли е да побере кулера (Maximum Compatibility CPU cooler height: ***mm / ** inch):8614631g.jpg

трябва да е написано в спецификацията на кутията или вие да премерите:

(лошото е,че за да сте сигурни,трябва:да свалите кулера,да го почистите,да почистите и капачката на процесора /надявам се има капачка :D /,да сложите линия/летва/опънат конец на страните и да измерете разстоянието от капачката до линията /не забравяйте да сложите паста преди да върнете кулера :D /).

-има ли задна планка кулерът, а панелът в кутията, на който лежи дъното, изрязан ли е (ако не е изрязан панелът в кутията, обикновено е предвидено с вдлъбнатина,a и дъното е на пънчета,но ще трябва да сваляте дъното за монтаж на кулера).

-сокета и има ли крепежи за него;добре е да изберете кулер с крепежи за всякакви сокети,за да може да го ползвате,ако смените платформата:

8613896G.jpg

-позиционирането на кулера (обикновено за AMD,за Intel) и дали ще пречи на рама (ако е висока,макар да има кулери,чийто фан може да се повдигне,ако има място в кутията :D ), на  видеото (ако е малко дъното), на вентилатора на тавана…

-обърнете внимание на TDP на процесора и написаното в спецификацията за кулера,макар това да е малко ала-бала.

-размер на вентилатора,оборотите му и децибелите.

-единична или двойна кула (две е по-добре) и колко вентилатора могат да се монтират (единична-един/два, двойна-един/два/три- има ли монтажни скоби).

-избягвайте кулери с фиксиран към стойка вентилатор,защото това е единственото,което се разваля (е,ако не претърпи катастрофа компютъра и се деформира кулера,така че внимавайте с рейсърите) и подмяната е по-сложна.

-брой тръби и техния диаметър (относително казано-повече е по-добре).

директен контакт или контактна плоча  е (относително казано-с директен контакт е по-добре,както и това-да няма разстояние между тях).

-брой ламели и дебелината им (относително-повече-по-добре).

-разположение на тръбите в радиатора (според мен в редица като при двойните кули е по-добре или поне да са раздвижени,шахматно разположение,а не една зад друга).

-дали кулерът се продава с вентилатор/и и има ли намазана в основата паста или дават тубичка в комплекта (тубичката е за предпочитане,че мацат основата като за последно),за да не купуваме отделно.

(Отварям една скоба,защото навлязох в сферата на алабализмите: Имайте предвид,че не всичко се разбира с поглед-дизайнът и размерът на продукта може да не изглежда добре,но кулерът да е ефективен.Отделно AMD и Intel се хладят по различен начин,а за Intel след Sandy-думи нямам за шльокавицата под капачката (по-малък кристал и калпава паста за контакт с капачката,а не спойка).Така че да не допускам грешката на "светилата" в материята и да казвам-това е добро,това-не.Задължително се гледат тестове на кулера,но само и единствено с процесор,който ние искаме да хладим! Е,това е когато гоним конкретни резултати,ако няма да изсмукваме максимум-може и да се доверим.Няма да споделям мнението си,че за новите Интел-няма нужда от много тръби с директен контакт,а че 4ри са достатъчни,другото е излишно дадени пари.Но пак ще го кажа-нека коментираме за конкретен процесор какво да се избере,като се съобразим с желание за клок или само тишина,финансии...)

  Няма да споменавам топ брандовете,защото някои и не присъстват на пазара ни,а само тези,чиито продукти могат да се намерят и тук- NoctuaThermalrightPhanateks (последните имат и разкошни компютърни кутии),но тишината или клокът си искат своето,а то е доста над 100 лв.за тези производители.

 

  Като пишем за кулери,нека спомена и една паста.За мен е оптимален вариaнт качество/цена- Atctic MX 4- 16.50 лв,4 грама,става и за голите чипове на видео картите.

 

Ще започна с две охлаждания,които в последните години се превърнаха в емблематични за марките си:

CM Hyper 212EVO- 67 лв,не е налично в момента,но ще се появи пак на пазара,предимно за Intel,че е с малък радиатор и 4 тръби,дълго време водеше класацията за най-доброто за цената си.

Noctua NH-D14- 132 лв,препоръчвам за ентусиасти и от двата лагера,както и за всички останали (тези с 2011 да обърнат внимание кой поръчват) .

Ниски (да обърнем внимание на тези,които са с тесни кутии):

LC Power Cosmo LC CC 120- 39 лв,152 мм,за тези,които искат тишина и имат тесни кутии,прекрасна цена.

Arctic Freezer 13- 46 лв,130 мм ,с 92 мм фан е и е фиксиран към стойка,но е чудесно кулерче,а и не се сещам за друго добро и толкова ниско предложение,с лесен монтаж е и без задна планка,не е за клок.

Zalman CNPS 10X Optima- 49 лв, 152 мм висок, 120 мм фан и скоби за втори, директен контакт, но с разстояние м/у 4те тръби, не пречи висока рам.

Be Quiet Pure Rock- 61 лв,155 мм,нелошо предложение за тишина или лек клок;не ми харесва,че не е с директен контакт и тръбите са една зад друга,но да се доверим на "немците"; марката стана известна у нас със вентилаторите си и захранванията ОЕМ на FSP и Seasonic,но имат и прекрасни кутии на приемливи цени.

Zalman CNPS 10X Performa+- 63 лв, 151 мм, 5 тръби с плоча, скоби за втори фан, да се внимава с висока рам, макар да има възможност да се повдигне вентилаторът.

Arctic Freezer i32- 68 лв,150 мм;обърнете внимание,че Фризерите започнаха да ги пишат с i за Intel и А за AMD,не им харесвам фановете,същите са като F12,но за тези пари-толкова.

ID-Cooling SE 204K- 68 лв, безплатна доставка, 157 мм, не пречи на рама, 4х 8мм тръби, за тишина и лек клок;

Thermalright True Spirit 120M- 69 лв,145 мм,чудесно ниско кулерче.

Scythe Fuma CFM-1000-  93 лв, 149 мм, представя се на нивото на Noctua U12S.

Scythe Ninja 4- 101 лв и безплатна доставка, 155 мм, скоби за втори фан, само за ниска рам.

Scythe Mugen 4- 93 лв, 156 мм, с два фана се изравнява с Fuma, има скоби за втори фан.

Предложения 160-164 мм:

EverCool VENTI- 49 лв,добър кулер на ниска цена;бих предпочел да са долепени тръбите една до друга в основата подобно на 212EVO и да бяха сложили поне малко по-свестен вентилатор.

CoolerMaster 412S- 70 лв,за тишина или лек клок,предимно Интел,подобно на 212EVO.

CoolerMaster 612 V2- 84 лв,бюджетно решение за млади клокъри,макар моето мнение е,че 6 тръби си искат плоча,а не са за директен контакт.

Thermalright Macho 140мм fan- 91 лв,изнесен назад,за да не пречи на рама,за млади клокъри.(Има негова реплика от Raijintek "EreBoss"-88 лв,но беше интересна с цена доста по-ниска от на Мачо,сега-не.)

Phanateks PH-TC14S-103 лв,прекрасно предложение предимно за тишина-с един вентилатор е и намалено тегло/радиатори.

Scythe Muden Max- 161 мм, 103 лв, безплатна доставка; кулер, съпоставим с Tr Macho HR 02 като размер, параметри и идея- изнесен е назад, за да не пречи фанът на висока рам; комплект скоби за втори фан.

Scythe Ashura CASR 1000- 109 лв и безплатна доставка, 161 мм, 140 мм фан и скоби за втори, не пречи на висока рам.

Предложения 165 и над 165 мм:

DeepCool Lucifer- 68 лв,168 мм,масивен кулер за клокъри на ниска цена.

Noctua NH U14S- 129 лв,165 мм,чудесен кулер за тишина и клок.

Phanateks PH-TC14PE- 153 лв, 171 мм,прекрасно предложение за клокъри и ценители.

Thermalright Silver Arrow IB-E- 157 лв, 165 мм, чудесен кулер за клок.

DeepCool Gamer Storm Assassin II- 167 mm (относителни), 164 лв с безплатна доставка.

Noctua NH-D15- 169 лв,165 мм, чудесна черешка,която може да се постави на тортата на ухилен клокър.

Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme171 лв, 165 мм, чудесен кулер за клок (разликата с този без "Extreme" е във фановете).

За ценители:

Prolimatech Armageddon98 лв., наличен в БГ, Интел крепежи, без фан.

Prolimatech Megahalems- 122 лв., наличен в ЕС, Интел крепежи, без фан.

Преди да закупите компонент- поинтересувайте се с каква гаранция се предлага и я сравнете с тази в сайта на производителя. Никой във форума не носи отговорност за некоректни търговци!

Редактирано от Иван Грозни
7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

212EVO изчезна от пазара още в началото на Декември. Най-вероятно ще задържат още малко, преди да внесат, за да се отърват и от друга стока, да не залежава по складовете/магазините. За парите си е бомба - става за умерен клок. Аз лично чакам някой да се сети да внесе 212X(по-новата версия) и ще ъпгрейдна стоковия.

Иначе Pure Rock се представя на нивото на 212EVO, че дори е и малко по-тих. При него обаче не ми харесва начина за прикрепяне.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

  Ще разпъна широка усмивка и ще споделя с ценителите на какво попаднах със статус "наличен". Казвам "за ценители", защото кулерите ще го получите с паста, крепежи за Интел и скоби за два фана, но вентилатори- не. Купувайки два 140мм PWM вентилатори и сплитер, цената ще мине тази на D15:

Prolimatech Armageddon- 98 лв., наличен в БГ;

Prolimatech Megahalems- 122 лв., наличен в ЕС.

Това са два, не само много ефективни кулери, но и едни от най-красивите.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Е добре де ... как всички могат да влизат в този сайт, само на мен ми дава, че е свален за поддръжка???

Трябва да го отворя с вече даден линк. Ако напиша само ввв.сайт.цом ... нищо?!

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

@CaRd, и аз вече не мога да вляза в сайта им. Купувал съм от тях и трябва да им имам телефона, ако не забравя, утре ще им звънна.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Или вдигат нов сайт, което не обяснява логично защо стария е свален, или имат проблеми със сървърите и се местят ... Или най-лошото. Аз последно поръчвах декември от тях и грижи нямаше.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Или Мултирама 2...

:D -някой ще изгори с гаранцията...
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

А какви трябва да са тези охлаждания, където са на две части? Т.е едната е закрепена в/у процесора а другата на задния панел на кутията и се свързват с разни трабички? Добри ли са?

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

@venci95, не ти разбрах въпроса. Ако питаш за водно- някои са добри, други- не; най- доброто е кaстъм водно.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Дам. Не се изразих правилно. Говорих за тези, който приличат на това Corsair. Те пак водни ли се водят? Аз водните си ги представях да имаш едно аквариумче, до компютъра :D:D:D

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

custom водните охлаждания имат резервоар и помпа,да.
но тези,които са само от 2 части,т.е. радиатор,помпа и капачка за процесора - не.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Дам. Не се изразих правилно. Говорих за тези, който приличат на това Corsair. Те пак водни ли се водят? Аз водните си ги представях да имаш едно аквариумче, до компютъра :D:D:D

Да, има и аквариумчета с парафин.

Редактирано от Иван Грозни
2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

малко в страни от водните охлаждания ......... какво е вашето мнение за Zalman CNPS10X OPTIMA 2011. Сложих такова охлаждане на i5 6600K . Без овърклок до момента върши идеална работа, но не мога да споделя при клок какви показатели ще даде процесорчето като температури. Вкарвам това охлаждане в темата от гледна точка на това ,че е що годе на прилична цена ~50лв.

 

 
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@pepy86, кулерчето предполагам ще се справя добре, но щях да ти препоръчам Performa, която е с 5 тръби. На Optima не ми харесва, макар ѝ с директен контакт, това, че е с разстояние м/у тръбите в контактната основа.

Клоквай проца и ако го държи с добри температури- да пишем кулерчето в увода като ниско, евтино и добро.

От мен- честито!

пп Изобщо не си встрани от темата- водните са встрани, но момчето попита и отговорихме.

Редактирано от Иван Грозни
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

здравейте отново . Към момента що се късае до клока не мисля, че мога да помогна. Ползвам към момента бюджетно дъно  Asrock H110M-DGS и не мисля ,че то позволява овърклок на процесора. По натам, ако го сменя ще споделя , но към момента мога да споделя впечатление само със стоковите честоти. При гледане на 4К видео в youtube не преминава 41 - 42градуса , при тест с Intel® Processor Diagnostic Tool , при който доста време процесора бе на 100% натоварен не премина 46-47 градуса. Ще му сложа идната седмица на този компютър и на него ново видео -в случая R9 290x и ще го пробвам на някоя тежка игра. На тези които имам в момента ,не минава 41градуса.  При нормална работа държи 33 градуса.(колкото в прочем ми държи на втория ми комп. fx6300) , fx6300 при 4к видео например вдига на 51 градуса , но пък е с боксовия си охладител и нз каква база за сравнение е изобщо.

Ако ми предложите друг начин да тествам i5-цата с това охлаждане само споделете, ще пробвам и ще пиша за резултат веднага.

п.п. Видях в биоса ,че имам няколко опции за настройки на вентилаторите , сега са на стандарт , но може предполагам и да се позасилят. Това предполагам би трябвало също да намали още градусите .

 

Редактирано от pepy86
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За същия процесор i5 6600K на мой приятел на компютъра, който ползва за овърклок охлаждането на cooler master Hyper 212 evo , (около 10лв. е отгоре над моя охладител като цена ), но на 4,5 е изпържен процесора  ми споделя , че към момента рядко минава 60градуса при доста тежки игри. Резултатите , които дава при игрите средно варират между 50 и 60 градуса.

Редактирано от pepy86
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

@pepy86, клокни процесора; тествай с Prime95, Linx, OCCT и ще видим как е кулерчето; според мен 212Evo ще се представя по- добре.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

с prime 95 макса който достигна като градуси , при това моментно беше 56-57. През останалото време цифрите бяха на долу от тези показания. Предполагам ,че ако завиша оборотите на перката от биоса на този кулер , резултати ще бъдат и по добри.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

@pepy86, напиши кулера с линк откъде е купен и цената, използваната паста; сложи шотове на програмите, с които си тествал (настройки и продължителност) и програмите, на които се виждат: честотите на ядрата, волтажа, температура на ядрата, обороти на фанове,... Да се добие пълна и точна представа
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Как да клокне процесора с H110 :rolleyes:

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

На форуме не срать! Хейтърът, не търси под вола теле! Момчето спомена, ако си грамотен да прочетеш, че ще вземе Z дъно. Отделно може да пробва по шина, ако биосът е от старите и позволява- има я опцията при някои Askock H110M биоси, но не е там работата, а като вземе Z дъно.
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

От скай бг е закупен. Довечера след работата ще ви ви покажа снимките,няма проблем.

Що се късае до клока нз дали с това сегашното дъно е възможен. Рових из биоса ,но не разбрах как става номера.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

pepy86, остави ровенето. Като вземеш подходящо дъно (Z)- наемам се със задачата да ти помогна да клокнеш процесора.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Благодаря ви , надявам се да стане скоро . Като за момента ето обещаното от мен. Тест с prime 95 , постоянно натоварен на 100% процесор , максимално достигната моментна температура 57 градуса , през останалото време поддържаше 54-55. Това е при стандартни настройки на скоростта на вентилатора на Zalman охладителя.

п.п. на около 25-тата минута изключих теста , омръзна ми да чакам ,защото градусите не мърдаха :)   Дано с нещо съм допринесъл.

 

i5 test.jpg

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Два кулера, които са за тесни кутии (и не само):

Zalman CNPS 10X Optima- 49 лв, 152 мм висок, 120 мм фан и скоби за втори, директен контакт, но с разстояние м/у 4те тръби, не пречи висока рам, за лек клок и тишина, предимно Intel. По предложение на @pepy86, който ще покаже как се представя, като клокне 6600К;

Zalman CNPS 10X Performa+- 63 лв, 151 мм5 тръби с плоча, скоби за втори фан, да се внимава с висока рам, макар да има възможност да се повдигне вентилаторът. Добро предложение за AMD процесор (и Intel разбира се), но с леко шумен вентилатор, който има възможност да се спъне с резистор.

 

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване