Компютърни въпроси, неизискващи нова тема

3244 мнения в тази тема

Отговорено

Бате говоря за стандартна компютърна конфигурация.

Такива екзотики като споменатите от теб мини-пста,расперита и хъбове не ме вълнуват ама грам ..

Но ми се ще да купя нещо което да ползвам по дълго време..

Ако искаш пиши ми на лично 

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Мисля, че Иванов сподели мнение, а не те задължи да правиш нещо. Просто картите толкова се развиват, че другите части от компютъра някак стават излишни (ако разбираш).
Честно казано като чета, какво пишеш май е по-добре да не взимаш нищо. Генерално нямаш идея какво искаш да направиш.
Взимай там някаква видео карта, след колкото време искаш взимай другите части и така. Като теглиш чертата ще си пак със стар компютър.

6

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

За да си вземеш конфигурация за години напред.... Трябва добре да си познаваш максималните системни изисквания на софтуера (програми/игри) които ползваш, както и развитието им... Също така да дадеш отгоре достатъчно аванс на хардуера. Иначе ще буксуваш на място.... 

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Темата е приключена за мен.

Поръчах 3060 12Gb.

5

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Търся хард диск с Firmware: JC45 като този от снимката за да мога да възстановя данни.

Един познат ми зададе този въпрос. До сега не съм чувал да трябва точно същия фърмуер за да  могат да се възстановят данни. Някой знае ли нещо подобно?

C0VHYCH.jpeg

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Явно е изгоряла платката на неговия диск. Задължително е да е платка със същия фърмуер за смяната в проблемния диск.

6

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Само платка със същия фърмуер не е достатъчна. Необходимо е и дисковете да са от една партида като санитарен минимум. Фърмуера не е единствената информация, която трябва да отговаря. На платката има един eeprom чип, съдържащ служебна информация (като калибрацията на главите, параметрите на плочите и др.), която информация съвпада в рамките на, да кажем, една производствена партида.

Редактирано от Филип Петев
5

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

И аз така знам, общо взето ако умре електрониката - пий една студена вода. Иначе ако са затрити но диска бачка - има куп програми за възстановяване на данни

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте,
Имам един компютър с по стар хардуер, дъното е B450M pro4 r2.0, процесора е Ryzen 5 3600, първи собственик съм и след като ги сглобихме преди година и половина някъде започнаха внезапни сривове- компютъра замръзва докато си  браузваме. Мога да местя мишката, мога да отворя таск менидъра, мога да спирам процеси но не мога да отварям нищо друго, нито мога да рестартирам компютъра от старт-захранване, а трябва от рестарт бутона на кутията, някой път всяко следващо действие, което правя забива самото действие и така се натрупват забити прозорци на екрана. Звука също  не забива - върви си т.е. ако слушам клип в Youtube - той продължава да върви нормално без да забива.  Помислих, че може да е от рам паметта - взехме чисто нови 2 плочки но и с тях забива. Захранването също сменихме с по ново от 500 на 750w. Сменихме и 3 видео карти и с тях проблема си остана. Това забиване не е всеки път, а в различни периоди - може да забие днес 2 пъти, после след 2 дена 1 път, после след 1 месец 1 път.. всеки път е на произволен принцип. Когато това се случи и отворя таск мениджъра показва Disk - 0%, мрежа - 0% GPU - 0%.
 Възможно ли е този тип замръзване да е от Антивирусна ?

Редактирано от Toxilicious
0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

С каква ОС си, само като търсиш в интернет ли забива, пробва ли друг браузър. Може да е от всичко, драйвери повреден кабел-хардуер... С каква ОС си оригинална или някоя самоделка. В краен случай инсталация на чисто. Не ми се вярва да е от антивирусната (С каква си?).

Редактирано от Неделев
0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

С каква ОС си, само като търсиш в интернет ли забива, пробва ли друг браузър. Може да е от всичко, драйвери повреден кабел-хардуер... С каква ОС си оригинална или някоя самоделка. В краен случай инсталация на чисто. Не ми се вярва да е от антивирусната (С каква си?).

Windows 10 pro инсталиран и сглобяван в сервиз - не знам какъв Windows ми е сложил.
Замръзва само докато си сърфирам в нета с всеки браузър - Opera, Mozilla, Chrome, Brave. Антивирусната е тази на Microsoft, която се инсталира с Windows -a.
Както казах захранването е абсолютно ново, взехме го от Ардес, техника в сервиза го сложи и проблема си остана. Преди това бях с друго захранване и пак замръзваше, затова реших да поръчам ново захранване но без резултат. 

ПП: И аз предполагам, че антивирусна не може да предизвика такъв тип замръзване, но има хора, които твърдят обратното и затова търся друго мнение.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Имам лаптоп Леново с процесор Ryzen 3 4000 seriez и прави същите неща, музиката си върви и всичко забива, като допълнение след известно време екрана става черен, и след близо минута си идва "на себе"... Търсих проблеми навсякъде и накрая се примирих, тъй като след всички проверки от моя страна на хардуер и софтуер, проблемът не се реши....Мисля си в крайна сметка може да е от драйверите на видеокарта и да ти споделя, вече съм се примерил с положението..Просто изчаквам 1 минутка и нещата се оправят..

п.п. Лапотпа ми също е поръчан от Ардес, стрнното  в случая, е че поръчах същият лаптоп на съпругата ми 3 седмици преди моят. При нея липсва този проблем...

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Прочети това : https://christitus.com/winutil-in-2026/

Изпълни настройките за Tweaks и тествай. НЕ препоръчвам да се ползва Windows 10 или 11 със всички боклуци и процеси натъпкани по подразбиране! Независимо колко рам и каква карта имате.

Редактирано от Иванов
3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

А защо просто не деинсталираш АВ-ната за да си сигурен дали е от нея?

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Може да се бутне от флашката на Сергей Стрелец и след това да се ползва компютъра за обичайните задачи. Тази флашка зарежда WinPE и има всички необходими инструменти и програми.
Как гасиш компютъра? Като затвориш капака или с натискане на бутова за включване или от бутон Старт? Лаптопът заспива при затваряне на капака или при натискане на бутона за включване. Ако лаптопът не е гасен/рестартиран от няколко стотин часа, ще започне странно поведение на Windows-а, което при примерно 500-1000 часа ъптайм ще започне да забива.
Ако лаптопът копае криптовалута, също може да забива. Често копаенето на криптовалута става скрито без знанието на собственика.

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте,
Имам един компютър с по стар хардуер, дъното е B450M pro4 r2.0, процесора е Ryzen 5 3600, първи собственик съм и след като ги сглобихме преди година и половина някъде започнаха внезапни сривове- компютъра замръзва докато си  браузваме. Мога да местя мишката, мога да отворя таск менидъра, мога да спирам процеси но не мога да отварям нищо друго, нито мога да рестартирам компютъра от старт-захранване, а трябва от рестарт бутона на кутията, някой път всяко следващо действие, което правя забива самото действие и така се натрупват забити прозорци на екрана. Звука също  не забива - върви си т.е. ако слушам клип в Youtube - той продължава да върви нормално без да забива.  Помислих, че може да е от рам паметта - взехме чисто нови 2 плочки но и с тях забива. Захранването също сменихме с по ново от 500 на 750w. Сменихме и 3 видео карти и с тях проблема си остана. Това забиване не е всеки път, а в различни периоди - може да забие днес 2 пъти, после след 2 дена 1 път, после след 1 месец 1 път.. всеки път е на произволен принцип. Когато това се случи и отворя таск мениджъра показва Disk - 0%, мрежа - 0% GPU - 0%.

Съвет: отваряш компа и оглеждаш всички кондензатори около процесора и видео картата...ако има надут ,там е проблема...много често се случва и студена спойка на детайли,кабели и т.н

Редактирано от krasibadboy
3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Windows 10 pro инсталиран и сглобяван в сервиз - не знам какъв Windows ми е сложил.Замръзва само докато си сърфирам в нета с всеки браузър - Opera, Mozilla, Chrome, Brave. Антивирусната е тази на Microsoft, която се инсталира с Windows -a.
Както казах захранването е абсолютно ново, взехме го от Ардес, техника в сервиза го сложи и проблема си остана. Преди това бях с друго захранване и пак замръзваше, затова реших да поръчам ново захранване но без резултат. 

ПП: И аз предполагам, че антивирусна не може да предизвика такъв тип замръзване, но има хора, които твърдят обратното и затова търся друго мнение.

Какви критични грешки регистрира в System раздела на Eventvwr?

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Какви критични грешки регистрира в System раздела на Eventvwr?

Екранна снимка 2026-02-19 234557.png

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Гледам Daemon Tools имаш инсталиран. Той ли е или друг мениджър на виртуални дискове? Деинсталирай, почисти и инсталирай отново, ако го ползваш. По принцип Windows добре се справя със създаването на виртуални дискове.

1801

Редактирано от ExaFlop
3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване