Най-уязвимата ОС

1 мнение в тази тема

Публикувано

Мислите си, че знаете отговора още преди да сте отворили темата, нали? Е да, ама - не! Изненадите са хубаво нещо, не мислите ли?

Ето какво показва последният доклад на GFI Network and Security Solutions, базиран на данните, събрани от US National Vulnerability Database (NVD) - Windows не е най-уязвимата операционна система! А коя ли е?

GFI отчита увеличение от над 60% в общите уязвимости между 2010 г. и 2014 г. - общата сума за 2014 е в размер на 19 уязвимости, установени на ден, всеки ден:

http://i.imgur.com/cCptx0k.jpg

Не мисля, че някой ще бъде прекалено изненадан от твърдението, че като цяло броят на слабите места се увеличава, обаче, не съм сигурен дали това означава, че разработчиците/продавачите на софтуер предлагат по-малко защитен софтуер тези дни. Или може би ставаме все по-добри в идентифицирането на тези недостатъци? Следващата графика показва уязвимости по вид на продукта и може да предизвика повдигане на вежди у някои:

http://i.imgur.com/aNbptzA.jpg

Така че, изглежда софтуерът от трети страни, който ние всички обичаме да инсталираме, държи лъвския пай на уязвимостите и далеч надминава тези, намерени в операционните системи. Храна за размисъл има...

И тук идва най-голямата изненада за всички, показваща броя на уязвимостите, разбити по операционни системи:

http://i.imgur.com/VY2txdz.jpg

Шок и ужас!!! Apple оглавяват списъка като най-уязвима операционна система. А и Linux - кой би си помислил...

Последната графика показва слабите места на приложенията, на които - както бе споменато по-рано - се падат 83% от всички уязвимости:

http://i.imgur.com/ILWfUkM.jpg

Не е изненада, че виждате браузъри начело в списъка. В действителност горната половина дузина приложения са свързани с Интернет. Ня трябва ли тези приложения, които са най-податливи, да бъдат най-осигурени?

Не е изненада и да видите нашия стар приятел Adobe добре представен, но TV ап. на Apple, включен в списъка под номер 9 е доста голям шок...

Източник: http://www.gfi.com/blog/most-vulnerable-operating-systems-and-applications-in-2014/

9

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване