Калкулатора не изчислява себестойността при надценка

11 мнения в тази тема

Публикувано

Ето нещо интересно. Ако искаме да пресметнем надценката на дадено нещо, то с калкулатора няма да се получи, защото не вижда себестойността на самият продукт. Търсих много калкулатори в интернет, които да я виждат/изчисляват, но без резултат.

Повечето телефони, дори и в търсачката, ако напишете 10* 100%, според тях ще е равно на 10. Или 10* 200% ще е равно на 20. Но, ако го сметнем на ум, то при умножението на 10* 100% трябва да е равно на 20. Защо? Щом имаме 100% автоматично ни идва на акъл, че трябва да сложим още толкова върху себестойността от числото, което търсим. Демек 10* 100% трябва да е равно на 10 + неговата себестойност, демек още 10, което трябва да е равно на 20. Но калкулатора не го вижда така. Той си го вижда 10* 100 = 1000 / 100 = 10. Ако сметнем 10* 200% за калкулатора ще е 20. Но, ако му сложим неговата себестойност, то трябва да се получи 10 + (един път неговата себестойност) 10 + (втори път неговата себестойност) 10, което е равно на 10+10+10=30.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Да де само че ти тъсиш само стоиноста на 100% а не пълната стоиност на задачата.Ако намериш калкулатор който да ти покаже 20 да знаеш ,че е ментак :ae: .За да се получи цяло рещение натискаш + и след това = OK.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Пламен Тодоринов,

В заблуждение си...10*100% си е 10. За да стане 20 ти трябва да кажеш, че искаш да ги добавиш тези десет, иначе просто изчисляваш колко са 100% от 10. А то си е пак 10. Както и 200% от 10 са 20.

Май математиката не ти е била любимия предмет ;)

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Май говорим за едно и също но на два езика 100% от десет е 10 но ако искаш да разбереш точния отговор трябва да го събереш с твойте 10 тогава се получава 20 .Пример заплатата ти за един ден е 10 лв. но в събота шефа ти плаща 100% oтгоре, е тогава вземаш 20лв. нали не са само 10 , сиреч крайния резултат е 20 не е десет . Май твоята математика е зле а? Не се обиждай но май ти куца малко,прав си ,че 100% са 10 но ти търсиш в калкулатора крайния резултат.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

С триста зора открих калкулатор, който изчислява по упоменатият от мен начин - http://www.pine-grov...-calculator.htm

http://i.imgur.com/UJ1a2DG.png http://i.imgur.com/A5bJQUo.png

Някои калкулатори разполагат с MU (Mark Up) бутон, който работи със себестойността при изчисляване на процентите. А при бизнес калкулаторите бутона се нарича GPM (GROSS PROFIT MARGIN).

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Калкулаторът, който си посочил, а и обясненията, които споменаваш са допълнителни функции и не са стандартни калкулации. Така че не можеш да искаш най-обикновен калкулатор да разполага с тях и да ги прилага чрез четене на мисли...Поне все още не може.

Все пак се радвам, че си открил каквото търсеше.

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

...

Дано НЕ работиш с цени и сметки щом елементарни неща не знаеш как се смятат...

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Милене, това ми е показано от главния готвач на веригата “Cult Gourmet“, който се занимава с това не от вчера. И за да пресметне себестойността на дадено ястие работи по този метод. В САЩ се опитват да наложат това като постоянен начин за пресмятане.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Милене, това ми е показано от главния готвач на веригата “Cult Gourmet“, който се занимава с това не от вчера. И за да пресметне себестойността на дадено ястие работи по този метод. В САЩ се опитват да наложат това като постоянен начин за пресмятане.

Пламенчо, обяснявам просто за да схванеш правилно. Абе за да схванеш изобщо...

1- Математиката е ТОЧНА наука.

2- Работата с проценти е елементарна.

3- Особено пък с калкулатор, дори и от най-простите.

4- Какво получаваш като умножаваш или събираш с процент се учи в училище. Жокер- различни неща са...

5- Какво ти е показал готвач дето е на средно ниво НЕ ми пука- и Господ не може да отмени математиката. Поне засега де... Жокер- отлично знам кой върти тоя кетъринг и определено Димов не е нищо повече от среден клас готвач. И то скучен...

6- Още по-малко ми дреме няк'ви олигофрени зад локвата какво опитват да наложат- да повтарям ли, че това е ТОЧНА наука.

7- Ако работеше за мен щях да те уволня поради некадърност и да ти напиша препоръка в стил "Тоя е некадърник с купена диплома"...

Много добре разбирам нуждата и ползата от калкулатор който да показва това което искаш (и явно си го намерил), но това изобщо не отменя издънката ти, че си написал куп глупости. И аз смятам по странен начин някои неща за да ми е по-лесно, но това НЕ отменя математиката и поне елементарните неща не ги греша като теб. А аз едва избутах математиката до 4 в дипломата- ти ако имаш повече от 3 трябва баща ти да е давал по 2 телета годишна за да ти пишат повече...

Я да отговориш на следната тъпа задачка- нали си от 4-5г. в търговията, трябва да ти е лесно:

Стока Х е с крайна продажна цена 548,64лв. като в тази сума влизат 43,9% надценка- колко е цената преди надценка? Заеби точната цифра- напиши в 5 реда как се смята и проверява дали е точно...

4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не съм написал тази тема за да си мериш пишката или да се изсереш в нея! Нито пък насила съм те карал да коментираш какво ти дреме и какво не. Написах я, защото ми е интересно.

Редактирано от Mirgogo
1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Нещата загрубяват...Не ми се иска, но ако не спазвате добрия тон (и двамата, знаете кои сте) ще се наложи да заключа темата. Макар че напоследък имаме нужда от малко живец, но не този е който ни трябва :no:

Между другото, на тъпия ми калкулатор вкъщи, като му задам 10+100% и познайте какъв е резултатът? 20. Така че не ви трябва нещо кой знае колко специално, че даже и в интернет да търсите, за да сметнете задачата. Само трябва правилно да му кажете какво искате! Защото 10*100% е едно, а 10+100% - съвсем друго.

Но както казах - калкулаторите не четат мисли...

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване