Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Първото наказание във Франция за изтегляне на софтуер без лиценз

1 мнение в тази тема

Публикувано

Франция е една от първите държави в света, които приеха така наречената формула на "трите жълти картона" по отношение на Интернет-потребители, изтеглящи софтуер (без да го ползват) без лицензия. Параграф L335-7-1 от Закона за интелектуалната собственост, в който са предвидени наказания за изтегляне на пиратски файлове бе приет на 25-ти юни 2010 година.

85AD_51BAC108.jpg

Новата формула предвижда, че след няколко предупреждения, потребителят ще бъде изключен от глобалната Мрежа. От датата на приемането на закона преди три години са разпратени милиони автоматични предупреждения и ето че настъпи времето на първото изключване от Интернет.

Окръжният съд на френския департамент Сен-Сен-Дени е осъдил потребител, изтеглил незаконен софтуер чрез торенти, на 15 денонощия без Интернет и глоба от 600 евро. Допълнително се съобщава, че потребителят е бил засечен да раздава един или два файла и не прекратил тази незаконна дейност, дори след неколкократните получени предупреждения.

Сега, Интернет-доставчикът на този потребител е длъжен в срок от 10 дни да изключи този потребител от Интернет в продължение на 15 денонощия, но в същото време провайдърът е длъжен да му гарантира достъп до електронната поща, до съобщенията и VoIP.

Бъдещото развитие на тази система правораздаващите органи виждат в автоматизираното откриване на подобни нарушители с автоматичното раздаване на глоби, подобно на автоматизираните камери по пътищата. Ако подобна интелигентна система бъде пусната в действие, то дори и от дребните глоби от по 50 евро ще бъдат натрупани съществени суми чрез автоматизираното глобяване на всички нарушители.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.