Няколко ОС на един хард диск

32 мнения в тази тема

Отговорено

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз пък ще добавя метод за възстановяване на GRUB loader , след преинсталиране на Windows БЕЗ употреба на команден ред:

Rescatux

Общо взето буутвате "живия" Debian при което се отваря автоматично менюто за поправка на GRUB.

В повечето случаи ще бъде открита Линукс системата и буут лоудъра.

Изпълнете grub-restore и grub-update и рестартирайте.

Забележка: Поставените флашки и допълнителни HDDs се разпознават като нови устройства и евентуално ако не изберете правилните в процеса на поправка, той няма да е успешен, затова при възможност ги остранете.

5

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Някой да каже нещо по въпроса мак ос след windows

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Виж тук.

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

И как точно се премахва буутлоудера, щото там е само на 7-та.Питам защото имам инсталирано убунто чрез wubi,а аз искам да го махна от биоса и да си остане само на 7-та.

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ако имаш инсталирано Ubuntu "inside Windows" , може да го премахнеш от Контролния панел / Деинсталиране на програми.

Ако не ти поправи MBR записа, може да си го поправиш ръчно: Слагаш инсталационния диск на Windows7 и след като видиш прозореца по долу, избери опцията която Йордан е оцветявал. Оттам стартирай отстраняването на проблеми при стартирането, мисля , че беше втория ред или за по-бързо отвори cmd.exe (последния ред) и изпълни командата bootrec.exe /FixMbr

1304271848-U102.jpg

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Нямам проблем с MBR,а с това в началото когато зарежда и ми изписва коя ОС да избера за да я зареди.Искам да махна това от биоса без да деактивирам тикчето от разширените настройки.

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

От BIOS се избира от кое физическо "място" да заредиш (cd/dvd , usb flash drive, първи физически диск, втори и т.н), а не от кое логическо (дял). Ако искаш да поправиш зареждащата програма на Windows (да не те пита коя система да ти пуска, а направо да стартира Windows), горе ти написах как става.

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Един бърз въпрос!Вкрайна сметка акои инсталирам XP на комп с 7 след ще се загуби ли информацията и изобщо ще виждам ли другия дял(раздеен е на 2 ччасти)?

Имате 3 дни да научите ПРАВИЛА НА ФОРУМА

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Здравейте ! Като нов член в този форум влязох в тази тема тъй като днес ми възникна голям проблем. Имам Уиндоус 7 ултимат и ХП Хоум 32 бит лицензиран.

До сега всичко си вървеше нормално. При зареждане имах опция за избор коя ОС да ползвам. ХДД ми е разделен на три дяла 2 за ОС и един за архив на файлове и работни неща. Днес обаче реших и инсталирах наново Уиндовс 7 но 64 битов защото него ползвам за работа а ХП за развлечение. Т.е при инсталиране на 7 - 64бит и съответно форматирах дял С където по принцип си беше след което при стартиране нямах вече екран за избор на ОС а директно се зарежда 7. Наясно съм,че нещо с боот -та е станало. Ще съм благодарен за съвет как да сивъзвърна отново менюто за избор без да се налага да форматирам дяла на който е ХП .

П.С Цялото това нещо стана по причина ,че стария 7 беше 32 бит а на мене ми трябваше вече 64. Аз не съм комп спец и не са ми много ясни нещата. Съжалявам ако съм ви прозвучал смешно и глупаво с моето действие. :bn:

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Пробвайте да влезете в това меню: https://i.imgur.com/Zor52.png и вижте дали имате отметка за избор на ОС.

Прочетете също и тази тема: http://windows7bulgaria.com/index.php?/topic/500-easy-bcd/

4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Здравейте, аз имам проблем относно ХР-то. Значи бях с WIndows 7, но ми трябваше и Windows XP заради едно устройство, което не поддържало Windows 7 и прочетох тази тема и инсталирах ХР-то както и да е имах много проблеми по инсталацията ... на всичкото отгоре трябваше да преинсталирам Windows7-цата, за да тръгне компа и сега Win7 си върви идеално, обаче ХР-то ми прави много проблеми. Когато местя прозорци ми излизат на кадри, и минават доста секунди докато отидат там където съм ги преместил, и понеже за малко да си скапам видеокартата заради драйверите й .... дайте ми решение как на ХР-то да си инсталирам драйверите за Видеокартата.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Така, като чета, май имаш хардуерен проблем или нещо си утаковал при инсталацията, какъв е проблемът с драйвърите, макар че темата не е за това

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ами от сайта на Nvidia си изтеглих драйверите за видеокартата само че за ХР и нали тръгвам да си ги инсталирвам в дяла където ми е ХР-то естествено, обаче по средата на инсталацията Windowsa даде някаква грешка, след което черен екран и рестарт и от тогава не смея да го пипам, че да не скапам съвсем Операционните системи.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Нямам никаква представа какво си направил, но нали инсталираш драйвъра за ХР, когато си под операционна система ХР???

А ако нямаш драйвър, нормално е да се влачат прозорците

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Въпросът е, че имам драйвер и естествено, че го инсталирвам под ОС ХР.. Абе общо взето знаеш ли какво стана: Значи тръгвам аз да инсталирвам Уин ХР инсталирва и всичко точно. рестартирва се компютъра и забива на Loading Operation System естествено аз се досещам, че тук си писал, че ХР-то замества буут лоадера и че трябва да сложа инсталационния диск на Седмицата, и да дам на Repair computer, обаче там нищо не се получи и след много мъки и цигари си преинсталирах Win7-цата след което всичко по буут лоадера си е наред дава си ми коя операционна система да зареди и си избирам. Проблема е в ХР-то самите драйвери за видеокартата. Сега ще се опитам пак да ги инсталирам обаче първо ще задам System restore Point на седмицата, защото имам много ценни неща на харда и не искам да ги изгубя.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз имам един въпрос, свързан с по-четото ползване на Windows. Да речем сеха си сложа Ubuntu и всичко е ок. Има ли някакъв начин да преместя моя Windows най-отгоре в смисъка и да задам времето за чакане да ми е на 5 сек? И всичко това да стане с Grub на Linux?

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз имам XP и Windows 7 съответно на C и на D. Mоже ли някои да ми разясни как мога да изтрия напълно Windows 7 ако е възможно. И ако може с по прости думи защото не разбирам много от тези работи..

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

за да махнеш 7-мицата форматирай дяла, който се намира

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Но има вероятност да си прецакаш boot loader-a.

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

С таз команда в repair конзолата в инсалационния диск ще си върнеш boot loader-а:

bootsect /nt60 c: /mbr - за 7 и виста

bootsect /nt52 c: /mbr - за ХР

Всичко се пише с малки букви

5

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

за да махнеш 7-мицата форматирай дяла, който се намира

били ми обяснил по подробно, ако искаш ла ЛС...

Редактирано от zdravkov96
0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

След инсталацията на win7 на вториа дял -дотук с XP.? И променя и друго--win7 се настанява в C, а win XP отива в D.Първото питане от 30 секунда вече го няма.Кажете как да го оправя ? Благодаря

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз и един мой приятел се опитахме да сложим Windows 7 след като Лаптопът ми е купен с Вграден Linux и не стана а на Windows Xp стана така, че ако искаш да му сложиш от Linux към Windows 7 няма да стане :)

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване