Помощ за избор на добър рутер.

Рутер   171 гласа

1. 1. Коя е марката, най-добър производител на рутери, според вас?

Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

71 мнения в тази тема

Отговорено

все нещо ти е криво

Криво ми е разбира се- мразя разни нещастници и некадърници като теб да лъжат хората. И то напълно умишлено- само идиот ще предложи тая смешка за апартамент... Е900 е рутер чието единствено предимство е дизайна и реално заслужената му цена е 20лв./килото- върши работа в конкретни условия, но НЕ и в жилище с купища стени... Особено пък ако е панелка...

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Спрях се на предложението на Наско. Благодаря на всички.

4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

TP-LINK TL-WR841N + TL-WN722N - Нямат грижа, ползвам го в момента в панелка, делят ме сигурно около 10 панелни стени и резултата е следния...

http://i.imgur.com/79NaHhq.jpg

http://i.imgur.com/8duAz1P.png

207

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Я да събудя малко темата :) Като гледам участниците в нея и излетите страсти... Става ми едно носталгично :ag:

Както и да е, на въпроса: Прекарах си оптика до рутера (на Вива), а от него тръгва към моя TP-Link Archer C90 и към TV-то. Там минава през суич и още един рутер, като и двата не са гигабитови. Сега мисля да ги махна и да сложа един хубав, гигабитов рутер и си мислех пак да е TP-Link, ама да е AX - 10, 20, 55, нещо такова. Ама синът ме скастри и буквално ми забрани да се занимавам с този бранд. А и други коментари четох, свързани с прегряване, не толкова добър WiFi и т.н. А честно не ми се дават 200, 300 и нагоре пари.

И се загледах в един Asus RT-AX55. Цената е приемлива, характеристиките горе-долу ги бива (поне на книга), единствено няма USB, ама честно казано се чудя за какво ли ми, какво ли толкова ще правя през него. И досега не съм имал такава екстра и май не ми е липсвала.

Та, ако може някой да сподели мнение за този или друг подобен рутер ще съм благодарен.Трябва да има WiFi 6 на поне 1200Mbit, поне двубандов (2.4/5GHz), 1000Mbt LAN и като че ли е това. А бе, нормален, непретенциозен начин на употреба.

Редактирано от Mirgogo
1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз съм за ASUS, в последните около 10 години само такива съм ползвал, само качих модела. Но е хубаво да има USB порт. Ако си закачиш един външен хард или SSD с по-голям обем, може да имаш достъп до филми, музика и снимки от всяко устройство, навсякъде. Включително извън дома (през FTP). Тоест можеш да имаш нещо като домашен cloud за стотинки :)

5

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Едва ли ще ми се наложи да свързвам външен диск при положение, че телевизорът ми е свързан с интернет и филми гледам само онлайн, през един сайт, в който има даже и субтитри. Но за малко повече пари мога евентуално да взема ASUS RT-AX1800U. Разликата наистина е малка.

Иванов, А как са с греенето твоите Асуси? И със забиванията? В момента моят TP-Link няма такива проблеми или поне не съм забелязал да грее. И не ми се налагало да го рестартирам. И дали ще има проблем да ги направя в Mesh, при положение, че са различни производители?

Редактирано от Mirgogo
2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз ползвам ASUS RT-AC-1200+ от 2019г, купуван за 80лв. Рестартира се само когато спре тока. Не загрява изобщо. Единствено не ми харесва е, че е с USB 2 и трансфера е много бавен и затова не го ползвам. От самия рутер нямам никакви оплаквания.

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Не съм имал грижи, както каза и tarlyo - работи си тихо, студено и безупречно и няма нужда от рестарти.

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

USB портовете по рутерите не са правени чак за дискове, но пък за 3G/4G модеми, в т.ч. и андроидски телефони, пуснати в Tethering режим, са перфектни.

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

USB портовете по рутерите не са правени чак за дискове, но пък за 3G/4G модеми, в т.ч. и андроидски телефони, пуснати в Tethering режим, са перфектни.

Това кой ти го каза? Точно с такава цел има в асус рутерите отделни настройки за самба сървър и FTP потребители. От години ползвам 2 TB външен HDD диск, закачен към USB 3 порта на модема ми. Освен всичко друго модема му управлява заспиването. Тоест диска не върти денонощно, а развърта само ако искаш достъп, подобно на компютърните.

Редактирано от Иванов
3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Днес поръчах модела RT-AX 1800U, в понеделник ще го взема. Както казах, едва ли ще ползвам USB-то, ама за тази малка разлика в цената предпочетох този пред RT-AX55. Да се надяваме, че ще е с по-добро поведение от TP-Link Archer C90. Основно откъм WiFi обхват.

4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Може ли някой по запознат да сподели какви са предимствата на RT-AX 1800U пред TP-Link Archer C80 аз съм с него,ако може да попитам тук?

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Освен стандартните разлики в техническите характеристики, които могат да се сравнят лесно, основната разлика е в стандарта за WiFi. Но не само. Тук може да се види кратко сравнение:

XZJpysN.png

А ето и едно видео:

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Това кой ти го каза? Точно с такава цел има в асус рутерите отделни настройки за самба сървър и FTP потребители. От години ползвам 2 TB външен HDD диск, закачен към USB 3 порта на модема ми. Освен всичко друго модема му управлява заспиването. Тоест диска не върти денонощно, а развърта само ако искаш достъп, подобно на компютърните.

Не твърдя, че не става, твърдя, че не това му е силата.

За по-бърз трансфер на файлове има по-добри решения, като отделен сървър/NAS, но всеки сам си преценя какво му трябва и как му се вписва в бюджета.

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Възникна допълнителен въпрос.

След свързване на рутера към интернет (идващ от Вивакомското входно устройство, с оптичен кабел на входа му), на единия изход свързах ТВ приемника и той не иска да работи, няма интернет. След възстановяване на суич-а, който бях премахнал (това беше и една от идеите за закупуването на този рутер), всичко заработи отново. Явно ще трябва да се правят някакви настройки във втория рутер (новия), ама не съм сигурен какви. Прочетох, че за да ползва рутер за суич май трябва да се забрани DHCP, а може би и други неща, ама тогава ще имам проблем с останалите устройства. Дали изобщо си заслужава да се мъча или да си взема един гигабитов суич и да забравя?

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Привет, не съм имал по-добър рутер от MikroTik не помня да е забивал и постоянно да се налага да рестартираш.... Но както казва Филип, всеки сам решава строшил съм поне 9 най малко рутера от яд,но по- добър от MikroTik не съм преиижавал.

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Mirgogo - в настройки на рутера имаш да зададеш статичен IP адрес за локалните устройства, може би това ще реши проблема. Ако не намериш откъде се прави, пиши коментар да дам повече подробности. 

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мале, то т'ва много настройки, бе! Ще ми трябва един ден отпуск, за да го разучавам на спокойствие :ag:

Ама нещо не мога да се свържа отдалечено, не знам защо. Уж достъпът по WAN е разрешен в настройките. Може би IP адреса нещо бъркам. Приложението им изглежда много яко, ама през него не се получава. За разлика от Tether, където всичко върви без проблем. Или поне е доста интуитивно и опростено.

Редактирано от Mirgogo
0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

MikroTik

Учудих се, че Mikrotik и Ubiquiti не са в анкетата.
Да, там си трябва много четене и знания за подкарването им, но са джелезни и с необозрима функционалност.

1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Явно анкетата е за масовите марки Рутери :)

0

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ама нещо не мога да се свържа отдалечено, не знам защо. Уж достъпът по WAN е разрешен в настройките. Може би IP адреса нещо бъркам. Приложението им изглежда много яко, ама през него не се получава. За разлика от Tether, където всичко върви без проблем. Или поне е доста интуитивно и опростено.

За да работи отдалеченият достъп трябва да ти е активна настройката в DDNS, съответно трябва да избереш или на Asus варианта или друг от списъка. При всички случаи ти трябва регистрация, тоест потребител и парола за да финализираш настройката. Тогава се връзваш отдалечено през посочения в DDNS адрес.

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване