Проблем при инсталация на Widows 10


39 мнения в тази тема

Публикувано

Здравейте! :)

Имам нужда от съдействие и се надявам да ми помогнете за този проблем:
Стигнах до задънена улица в инсталирането на Windows 10 на дънна платка GA-P61A-D3.
Симптомите са еднотипни, а именно замръзване на OS при конфигуриране на Windows 10 след инсталация (още при изреждане на процентите), или ако успея по някакво чудо да я инсталирам, замръзва след 2 до 3 мин работа.

DSC_0817.thumb.JPG.fdfe41591764811c3b784

1-во смених HDD-то с SSD. Системата замръзва след инсталация.
2-ро смених RAM пакета -> Системата пак замръзва.
3-то сменен процесор от Intel Pentium G860 на i5-3570K (и при двата замръзва след инсталация, или по време на конфигурирането).
4-то смених видео картата (моята е GA GV-N430-2GI REV:1.0 със по-стара не помня каква и пак замръзва).
5-то Всичко компоненти ги закачих на друг компютър и там инсталацията тръгна и записа, като след това OS не замръзваше по време на работа.
6-то Направих BIOS update на motherboard и видео карта (за дъното пробвах всички версии от F3 до F11, а сега и F12b, която е бета... Резултат нулев, пак замръзва по време на конфигурирането). Същата работа и с видео картата, последен update на биоса и.
7-мо Пробвах различни версии на Windows 10, от х64 на х32, както и различни флашки по време на създаването на bootable drive.
8-мо Пробвах с различни програми и настройки, Rufus, Пингвина, официалният инсталатор на Microsoft, инсталатор за Windows 7 и т.н. Пробвах и различни настройки на програмите Fat32, NTFS, MBR, GPT и какво ли още не...
9-то Пробвах различни варианти, като настройки в BIOS:
9a. Fast Boot -> Disabled& Enabled
9b. Windows 8 Features -> Other OS, Widows 8
9c. Boot Mode Selection -> UEFI and Legacy, UEFI Only, Legacy Only...
9d. Other PCI Device ROM Priority UEFI OpROM & Legacy OpROM...
9e. CSM Support -> Always & Never
9f. Secure Boot -> Disabled & Enabled...
9g. Secure Boot Mode -> Standart & Custom, като в custom съм чистил пробвах с изчистване на Default Key Provisioning и съм инсталирал default-ните им стойности. 
10-то Променях и в регистрите на инсталационният Windows: HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > ControlSet001 > Services > AppXSvc папката (нов ключ за стартиране Start със стойност 4). Някъде по чуждестранните форуми го намерих и ми свърши работа, но PC-то замръзва след 2 до 3 мин. работа вътре (докато ъбдейтва) или ако го натоваря с прехвърляне или инсталиране от флашка.

Някой имал ли е подобен проблем до момента с дъно от серията на Gigabyte? За пръв път ми се случва такова нещо... Оставам с впечатление, че е дънната платка,но не мога да се усетя, какво не му харесва, какво бъркам или изпускам. Ето и малко снимки:

DSC_0818.thumb.JPG.e039fa74d796bfd6085e3DSC_0819.thumb.JPG.2e2f919ade3527cc7b438DSC_0820.thumb.JPG.31d8a064bc7a31bf8a07eDSC_0821.thumb.JPG.d037c5bbc7f6f3fd725afDSC_0822.thumb.JPG.8e9ef55a7818e106e51c6DSC_0823.thumb.JPG.a4af27e755e4eba0a9082DSC_0824.thumb.JPG.786503b82423560b39040DSC_0825.thumb.JPG.52772369468cd9bb1ccc6DSC_0826.thumb.JPG.650139643bd7b76d182b2DSC_0827.thumb.JPG.ac3997b0569eced4ad187DSC_0828.thumb.JPG.1e156e17ba6ee9538523fDSC_0829.thumb.JPG.ff4d7e415565ee43b629f

Търсих в официалният сайт на производителя за подобен проблем, но няма такава тема. В YouTube също не намирам такова нещо... Интересното е, че този компютър работи с Windows 7 без никакви проблеми, но минаването на 10 се оказа АД!
Ще се радвам на предложения от ваша страна, аз се изчерпах от към идеи... :kick:

Ако някой може да сподели снимка на неговият BIOS setup, за да се конфигурирам по същият начин и да пробвам да мина на Windows 10. (Въпреки, че пробвах много опции, вероятно изпускам нещо ключово...). Пробвах инсталация и на Windows 11, резултата е абсолютно същия! Замръзва при конфигурирането а след рестарт ми дава или син екран, или грешка за повредени файлове и нужда от нова инсталация.

DSC_0582.thumb.JPG.3748d725aec77ba12c29eDSC_0816.thumb.JPG.d6ee8844e8f1ba9820e10

Благодаря за отделеното време!

П.п. Никой от компонентите не е overclock-ван и си работи с номиналните параметри.
 

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Провери си датата и часа в БИОСА дали са сверени!?

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да с днескашна дата са. Дори не знаех, че и това има значение :O
Сега правя опит да кача по-лека верися с Rufus:
Rufus_Win_10.thumb.PNG.7384d67fb56147e94
Благодаря за бързия отговор!

Редактирано от ikan_01
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Разкарай всички свързани устройства освен мишка, клавиатура и монитор. Изключи и нета, дори 

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, забравих  и това да опиша горе. Пробвах го, пак замръзва :(
Само на клавиатура и то със старите портове: PS/2
Интернета, също е премахнат. Само VGA + PS/2. Флашката я слагам на USB2.0, на дъното, не отпред на кутията.

Редактирано от ikan_01
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Пробвай друг релийз на скапания 10. 

Я виж с 11 ще отлепи ли да заработи! 

Друг вариант е дъното да е сдало багажа при преминаването от 7 на 10 и да прави ядове. 

Пробвай да инсталнеш седмица и/или 11 и виж как ще се държи 

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Добре, сега ще пробвам тази 10-ка. Ще се разровя за Win 11, че само една версия пробвах на него и пак забиваше при конфигурирането. Може ли да те помоля да ми напишеш коя версия Win 10 използваш и препоръчваш, за да съм сигурен, че работи при друг човек. Иначе може и както каза дъното да не поддържа 10-ката, въпреки че имат драйвери за чиспет в официялният сайт... Идея си нямам какво се случва и защо се инати толкова :blink:

-1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

От тук си теглим аз Windows TechBench by WZT (v4.1.1) (rg-adguard.net)

Досега никога ли не си бил с Windows 10 на това дъно ? Гледам имаш бета версията на биоса, накрая можеш да инсталираш последната финална версия на БИОС (не бетата) и да пробваш, че да не би от това нещо да е... Можеш да пробваш и с нулиране на биоса. Няма логика всяко различно копие на Win 10 и 11 да прави една и съща грешка.... 

Редактирано от Ground Zero SPL
2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Пробвал съм и на предпоследната, която се води стабилна (F11), същата работа. Затова се назорих да кача бета-та:
Capture.thumb.PNG.601d446836493e3e0a2124
За 1-ви път качвам Windows 10 на това дъно (настолен PC), реших да оставя лаптопа малко, че издава багажа и той. Видях машини, които са още по-стари от моята конфигурация, на които 10-ката работи.
Да, CMOS reset, батерия вадих, default settings на bios също използвах многократно, никаква промяна. Но АКО (рядкост... от 8 инсталации веднъж да мине) успее да се конфигурира и да влезне вътре в самата операционна система замръзва до 2 мин. 

Благодаря за съветите, сега ще пробвам линка, който ми пусна. А с версията, която мъчих до сега никакъв резултат. Даже не излиза конфигурация на Windows, директно черен екран :blink:

-1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Успях с премахване на Secure Boot Mode (disabled) и CSМ (disabled) да инсталирам Windows 10, но замръзва до 1 мин. докато работи.

DSC_0830.thumb.JPG.8c4fbed04f04537725763

Тук се логва, без проблем:

DSC_0831.thumb.JPG.fd827f28acc1d253c2a9e

И до 2 мин замръзва. Друго нещо, което ми прави впечатление, че е при рестартиране от бутона, когато е замръзнал, му трябват около 30 сек. за да се изключи... Качих видео (MOV_0833.mp4), за да имате представа какво се случва. Абстрахирайте се от версията на 10-ката, на всички до момента е едно и също положението.

Сега ми предстои да кача 10ката, която сподели колегата @Ground Zero SPL по-горе и също да пробвам друга версия на 11-ката, както каза @Йордан. 
Благодаря за бързите реакции и съвети, дано се получат сега нещата :bye2:

DSC_0832.JPG

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Я да опитаме и с други неща:

1. Изтегли Live версията на Win 10 на Стрелец от тук WinPE 10-8 Sergei Strelec (x86/x64/Native x86) 2021.10.15 English version » Sergei Strelec  (паролата на архива е strelec)

2.  Запиши я на флашка с UltraISO (в архива има портабъл версията на UltraISO)

3. Бутваш флашката и зареждаш Live версията на Windows 10 (обърни внимание бутването дали е стандартно или като за UEFI).

jmSolFg.jpg

 

IiocwTq.jpg

4. Ако зареди успешно и ровиш 4-5 минути да видиш дали ще забие... През това време си провери и състоянието на хард диска за всеки случай

6yBFDUy.jpg

5. Ако дотук всичко е наред. Можеш да заредиш инсталацията на ISO файла директно от харда, чрез начина по долната снимка и да инсталираш Windows 10 или 11 и да видим какво ще стане.

3bdMwSW.jpg

 

Редактирано от Ground Zero SPL
3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за подробната информация и идея! 

3. Бутваш флашката и зареждаш Live версията на Windows 10 (обърни внимание бутването дали е стандартно или като за UEFI).

 В зависимост от това дали избирам между 3-те режима:2.thumb.PNG.523d20524b3e7606515e73849ad0
се появява:
1.thumb.PNG.1c72b69151aef43f7549d987e29d

Успях успешно да инсталирам WinPE 10-8 Sergei, но отново всичко замръзва, при зареждане на файловете:
Излизат тези прозорци:
DSC_0836.thumb.JPG.a2ff7ba0313fe3a420a1bDSC_0839.thumb.JPG.5418390ebed2e54b68643DSC_0840.thumb.JPG.701979e0eddd30d2a4d46DSC_0841.thumb.JPG.50f4c6dbee45e81d96856
И след това всичко пак замръзва...
DSC_0838.thumb.JPG.b5437ee4809aa4db5a0b8

Почти 50 мин. го чакам, никаква промяна. Ще го оставя поне час да си зарежда, ако толкова има нужда, но мисля че няма да има ефект.
Купих си ново SSD, махнал съм старото HDD, защото имах съмнения за него, но Hard Disk Sentinel го дава здрав и годен за ползване (Всички тези инсталации и проби се правят само на SSD-то. Модел: Kingston A400 480GB, ако има някакво значение).

Единственото, което ми идва като идея близка на колегата @Йордан, е да махна всичко по слотовете долу (Wifi и Lan) и да видя дали те не му се бъркат под някаква форма.

Благодаря още веднъж за търпението и отделеното време!:poklon:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
П.п. WinPE 10-8 Sergei  тръгна най-накрая! Извадих батерията за 10 мин и задържах Power бутона. За сега поне 10 мин работи и няма проблем. Проверих диска, всичко е на 100% (не съм сигурен, че за SSD това е релевантно, но всичко е наред за сега).

Започвам инсталацията на Win 10, както мe посъветва @Ground Zero SPL.                       

Редактирано от ikan_01
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

От всичко казано и видяно съдя, че причината е грешен БИОС. 

@ikan_01 я отвори кутията и провери коя ревизия е твоето дъно (има 3 на сайта на производителя).

Също така тегли версията на БИОС според процесора който имаш (Support - CPU Support- в сайта на гигабайт).

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

От всичко казано и видяно съдя, че причината е грешен БИОС. 

@ikan_01 я отвори кутията и провери коя ревизия е твоето дъно (има 3 на сайта на производителя).

Също така тегли версията на БИОС според процесора който имаш (Support - CPU Support- в сайта на гигабайт).

Той ползва последната Бета версия на биоса, както се вижда на снимките му. Казах му вече да инсталира последната версия на биоса, която не е Бета и да пробва....

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Потърси в настройките на Биоса - нулиране на Уефи

Имах такъв проблем със стар лаптоп, сложих парола на Биоса и тази опция се появи

Нулирах и всичко се оправи

Редактирано от lip6eqt
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте на всички! 

Направих CMOS reset, за да си гарантирам, че всички настройки по дъното са ми заводските, защото забелязах, че при зареждане на Default-ните стойности от BIOS, това не се случва изцяло на места.
:cheers:

От всичко казано и видяно съдя, че причината е грешен БИОС. 

@ikan_01 я отвори кутията и провери коя ревизия е твоето дъно (има 3 на сайта на производителя).

Също така тегли версията на БИОС според процесора който имаш (Support - CPU Support- в сайта на гигабайт).

Дъното ми е много старо (rev.2.0) и по онова време са били с една архитектура чиповете и не е имало разнообразие (оскъдни са и от към софтуер и драйвери в сайта). И всичко свързано с update на bios и съвместимост към процесор е спазено, спрямо сяйта и конфигурацията. При стабилната верися на BIOS-a -> F11, пак замръзва.

Потърси в настройките на Биоса - нулиране на Уефи

Имах такъв проблем със стар лаптоп, сложих парола на Биоса и тази опция се появи

Нулирах и всичко се оправи

И това го пробвах (при мен не се нулира, а мога да избера между трите режима и да правя комбинации с останалите настройки), замръзва по време на инсталация, въпреки че си прав, наистина е проблем в настройките на дъното, но не мога да разбера в кое точно.
 

Благодаря за съветите, инсталира се най-накрая! Както каза @Ground Zero SPL, инсталирах Windows 10 през на руснака Sergei WinPE 10-8 Sergei.
Ето тази стъпка помогна в моят случай:

Я да опитаме и с други неща:

1. Изтегли Live версията на Win 10 на Стрелец от тук WinPE 10-8 Sergei Strelec (x86/x64/Native x86) 2021.10.15 English version » Sergei Strelec  (паролата на архива е strelec)
2.  Запиши я на флашка с UltraISO (в архива има портабъл версията на UltraISO)
3. Бутваш флашката и зареждаш Live версията на Windows 10 (обърни внимание бутването дали е стандартно или като за UEFI).
5. Ако дотук всичко е наред. Можеш да заредиш инсталацията на ISO файла директно от харда, чрез начина по долната снимка и да инсталираш Windows 10 или 11 и да видим какво ще стане.

3bdMwSW.jpg

 Успя да си качи всички ъбдейти, без да замръзне и вече почти 8 часа работи, без да се натоварва CPU-то на 100%  + SSD-то и да забива.

ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички Ви за търпението и отделеното време! Специално благодарности към теб колегата @Ground Zero SPL!!! :clapping:
Този начин не съм го използвал и не го знаех. В моя случай свърши чудеснa работа! Научих и нещо ново, което също е добре дошло. Остава някакъв проблем в дъното, който чрез WinPE, се пропуска и успява да го инсталира, като в заключение.

Всичко по дъното е настроено на UEFI до този момент (ако някой срешне темата да му е от полза). Сега ще върна и останалите платки по дъното (WiFi & Lan), надявам се че няма да забие, след като всичко функционира нормално, но да видим :).

Редактирано от ikan_01
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Последните издания на Windows 10 (да речем, от build 2004 нататък) спряха да инсталират AHCI поддръжката за старите SATA контролери (Ivy Bridge и по-старите, за по-новите не знам). Контролера трябва да е нагласен в биоса на IDE mode, в противен случай или (по-често) инсталацията не вижда въобще диска, закачен на този контролер, или ако го види, работи, но с грешки при трансфера на файловете.

Инсталацията на такива се прави най-напред с контролер в IDE режим, след което се прави ръчно стартиране на AHCI услугите във Windows 10 по начина, описан тук, след което се рестартира, влиза се в биоса и се пуска AHCI режима.

След това е препоръчително да се инсталира Intel Rapid Storage софтуера, който би трябвало да го има в листа с драйверите на сайта на производителя на дъното.

Редактирано от Филип Петев
4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Още нещо ново и интересно! След нулиране на базовите настройки в BIOS, SATA Mode Selection мина на IDE. Най-вероятно е заради, това, което сподели колегата @Филип Петев. Сигурно е имало отношение и при мен. Благодаря за забележката, ще го имам на предвид и занапред!

П.п. Сега ще си ги наглася, благодаря за линка, ще прочета темата и ще се възползвам от Intel Rapid Storage технологията.

Редактирано от ikan_01
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Още нещо ново и интересно! След нулиране на базовите настройки в BIOS, SATA Mode Selection мина на IDE. Най-вероятно е заради, това което сподели колегата @Филип Петев. Сигурно е имало отношение и при мен. Благодаря за забележката, ще го имам на предвид и за напред!

При старите платки е така, защото Vista, XP.... тръгват под IDE, иначе син екран и трънци... 

3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Последните издания на Windows 10 (да речем, от build 2004 нататък) спряха да инсталират AHCI поддръжката за старите SATA контролери (Ivy Bridge и по-старите, за по-новите не знам). Контролера трябва да е нагласен в биоса на IDE mode, в противен случай или (по-често) инсталацията не вижда въобще диска, закачен на този контролер, или ако го види, работи, но с грешки при трансфера на файловете.

Инсталацията на такива се прави най-напред с контролер в IDE режим, след което се прави ръчно стартиране на AHCI услугите във Windows 10 по начина, описан тук, след което се рестартира, влиза се в биоса и се пуска AHCI режима.

След това е препоръчително да се инсталира Intel Rapid Storage софтуера, който би трябвало да го има в листа с драйверите на сайта на производителя на дъното.

Здравейте пак съфорумци!
Положението днес цял ден е под всякаква критика. Пробвах да обърна от IDE на ACHI, както сподели колегата Филип по-горе и веднага излезна синият екран с грешка: Stop code: CLOCK WATCHDOG TIMEOUT. От там и започнаха всичките главоболия за пореден път... Никакъв шанс да запиша Windows 10 през WinPE... Постоянно замръзва и там, и въобще не мога да завърша инсталацията. 

Върнах през Windows 7 HDD, стабилната верися на bios F11, но резултата е същия. Толкова съжалявам, че пипах днес регистрите, съвсем скапах положението! За капак замина и BIOS-a на главният чип и се наложи принудително да го рестартирам (никакво вадене на батерия или CMOS не помогна). Както и да е, успях да заредя от backup чипа базовият биос в главният, но проблема с инсталацията отново е на лице. Цял ден ходене по мъките.

Сещате ли се друг вариянт в който да го излъжем и да се инсталира, като миналата вечер? 
:cry: 
Само да се инсталира, повече, няма да се занимавам с него! :ak:

Редактирано от ikan_01
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Е, нали 8 часа си е работило. Защо си пипал пак...!? Нещо са се омазали нещата в твоя компютър....

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Исках да си настроя SSD-то да работи от IDE в ACHI режим. И от там беля... аз съм си виновен. Продължавам да се боря с него и много ме е яд, че го развалих. :plias:

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

На 100% съм сигурен, че имаш пробит кондензатор на дъното, огледай обстойно цялата платка с лупа, понякога не се надуват отгоре а се перфорират отдолу, изкача им гумената изолация...;)

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Проблема ти се нарича SATA контролер от проблемен тип, а именно Marvell SATA Controller.

Това е супер проблемен и капризен sata контролер и изисква правилния драйвер да е наличен при инсталацията на windows.

Какво значи това? Изисква се драйвера за този контролер да е интегриран в инсталационния носител.

Моят съвет е да си намериш от сайта на производителя на дъната платка драйвера за твоя sata контролер и да го вградиш в widows който искаш да инсталираш , (драйвера може и да е за win 7, 8 10 важно е да е последния излязъл и да е за съответната архитектура) може да ползваш за вграждането приложението ntLite но мисля че Gigabyte имаха и специален инструмент за вграждане на sata драйвери.

Действай в тази посока и съм сигурен че ще имаш успех :) 

пп. виж какво пише на сайта на твоята платка , може да се посочи предварително подготвения драйвер и от USB носител

това ти трябва:

Marvell Preinstall Driver
(Note) Windows setup to read from USB thumb drive.

5n3zkmz.png

Как се посочва предварително подготвен драйвер:

свали посочения драйвер разархевирай го на USB флашка

след като бутнеш от инсталациония носител с Windows натисни F6

ще се отвори меню от което ще посочиш пътя до флавката с драйвера

ще се инсталира драйвера и после ще продължи инсталацията по нормалния начин

Редактирано от Насско
8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване