Създателят на Великия Филтър предложи ново решение на парадокса на Ферми

21 мнения в тази тема

Публикувано (Редактирано)

Правя отделна тема, провокирана от дискусията в статусите, заради интересната тема и мнения :)
Робин Хенсън, който през 1996 година разработи хипотезата за Великия филтър, сега представи нов модел, върху който в продължение на няколко години е работил съвместно с трима други учени. Моделът е доста сложен, но напълно логичен и няма пропуски. Основните изводи от тази научна работа са, че извънземните цивилизации съществуват и ние можем да докажем това по математичен път. Нещо повече, ние вече имаме достатъчно данни, за да можем приблизително да кажем къде се намират те в пространствено-времевия континуум, колко са и кога ще можем да ги срещнем.
 
Казано накратко, теорията на Великия филтър предполага, че всички развити цивилизации в крайна сметка унищожават сами себе си, като това се е случвало по-рано, преди да получат възможност да колонизират космоса. Но причината за това космическо безмълвие може да е съвсем друга. Може да се окаже, че Великият филтър си съществува, но ние сме го преодолели.
Редактирано от Иванов
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

min max:

Я му звъннете на тоя гений и го накарайте да ни обясни как от пирамидите насам са минали 5000+ години и през 4500+++г. от тях сме яздили коне и сме се замеряли с прашки и лъкове- що едва в последните 3-400години сме мръднали рязко напред като развитие на цивилизацията? Няма да се заяждам за отчет от първият човек насам, ама разумно обяснение за резкият скок за 2-300 години просто няма... Осъзнавате ли изобщо колко са далеч прашките и лъковете от атомните бомби и пътуването в Космоса пък било то и само до МКС?

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Неделев:

Съдейки по това, какво се случва тук на Земята то със сигурност трябва да се случва и с други разумни биологични видове (Никога не съм се съмнявал, че някъде из Вселената има живот). Казвам биологични, защото самоунищожение при машини или нищо с колективен интелект ми се вижда невъзможно. Ако някъде из Вселената има живот и той преминава през същите етапи като на Земята, то и те със сигурност в даден етап на развитие са стигнали до ръба на самоунищожението. Въпроса е какво следва после, след като прескочат този етап.

Гледайте поредицата Извънземни в древността, ще ви накара да се замислите доста над някои нещо.

@min max
Човечеството е дръпнало напред през, и то с огромни скокове едва през последния век, век и половина.
Религията е едно от нещата спирало техническата революция и то от хиляди години.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Пламен Тодоринов:

Неделев - В упоменатият по-горе текст се споменава за падение на човешкото развитие до много ниско ниво причинено евентуално от саморазрушение - пирамидите (и не само те) не могат и до този момент да бъдат пресъздадени с такава прецизност. Не е невъзможно тази планета да е имала много развита цивилизация, която както се споменава да се е самоунищожила.

min max - Според книгите на Робърт Дохърти "Зона 51" - израстването на човечеството в технологично отношение последните 200-300 години се дължи на дадена технология от горе (извънземни). Както споменаваш, не е нормално от обикновени барутни пушки да започнем да произвеждаме атомна енергия, атомни оръжия и подобни. Споменава се, че нашите гении са били наистина гении, но не до там, че да достигнат до информацията сами, без чужда помощ.

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Неделев:

Не са само пирамидите, Пумапунку, Стоунхендж, Баалбек, статуите от Великденския остров и още други такива. Ако те не са били изградени от развита цивилизация то тогава трябва да е имало извънземна намеса. Просто не мога да повярвам, че хора, които не са познавали колелото могат да направят нещо подобно. Макар и не толкова сложно но като размер и тегло много обемисто. Не  мога да си представя как една кажи-речи първобитна цивилизация може с лекота да повдига и мести каменни блокове понякога тежащи до 2000 тона на височина няколко метра и да ги транспортира от стотици километри. Това и в днешно време ще си е едно инженерно предизвикателство, въпреки огромните и мощни машини, които човечеството притежава. Особено пирамидите.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

min max:

Пламен Тодоринов и най-простата логика казва, че отнякъде сме получили як технологичен шут отзад, а това в общи линии прецаква теориите в статийката колко велика и уникална цивилизация сме. За мен въпросът е не дали има друг живот във Вселената, не се и съмнявам в посещенията им, но друго ми е интересно- дали ще сме достатъчно дребни и незначителни за да си живуркаме или ще се окажем в ролята на мравките които биват мачкани без угризения?

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Неделев:

Със сигурност сме дребни и незначителни щом още ползваме твърди горива. Човек полита в космоса през 1961 година. Оттогава земляните нямат кой знае какви космически постижения. Е изпратени са сонди на Луната и на Марс… но до тук. Хората днес дори не се доближават до скоростта на светлината, камо ли да пътува и по-бързо. Най-близката до нас звезда е Проксима Кентавър (Или Алфа Кентавър). Ако днес се пътуваше със скоростта на светлината до там щеше да се стига за 4 години и нещо. Не знам може би сме по-дребни и от мравките. Най-добре е да си стоим мирно и тихо в нашето кътче на Галактиката и да си траем, защото не ни е известно какво ни дебне навън. Дори и някои учени смятат златните плочи изпратени в Космоса, като грешка и го определят с това човек да излезе посред нощ сам в джунглата и да се развика с пълно гърло. Не знаеш от къде, какво може да ти налети.

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

min max:

Там е работата, че ние не си стоим много тихо и кротко в ъгъла, а вдигаме аларма като бесни. Не просто има SETI които слушат за радио сигнали от Космоса, но имаше и няколко проекта които излъчваха насочени сигнали към уж перспективни за живот райони. Аз нямам проблем с наличието на извънземни там някъде, но определено не ме радва това да им се набиваме на очи. Какво казва една справка в нашата история:

Имало някога едни инки, маи и други хорица дето си живеели тихо и кротко. Някак си обаче едни испанци и други цивилизовани "добри хорица" установяват, че онези изостанали племена имат интересни ресурси. И тъй като "добрите хорица" са били много по-напред в технологиите не просто са отишли да отнемат ресурсите, а попътно буквално са унищожили инките, маите и т.н. И това се е повтаряло не 1 и 2 пъти в световната история- по-силният не само ограбва, а и ликвидира по-слабите. Дори и математиката и логиката казват, че ако утре ни се изтърсят гости дошли от някоя забутана галактика на 15-20 светлинни години с 99% сигурност ни очаква съдбата на инките..

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Неделев:

Винаги е така, всеки по-напреднал в развитието си без значение какво е то оцелява, вижте как се развиват нещата от неандерталеца до Хомо еректус. Така ще е и ако някога ни посети някоя зла цивилизация, ще станем история. Така ще е и когато се появи изкуствения интелект, учените станаха толкова арогантни, че вече се смятат за богове. Винаги по-високият интелект надделява.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

min max:

Защо пък трябва да е "зла цивилизация"? В смисъл що нашите "добро и зло" трябва да важат и за другите? Що пък да не се окаже, че за "гостите ни" ние сме просто стадо овце или говеда и да ни третират по съответният начин- това "зло" ли е? 

Но пък за учените си прав- някои наистина се мислят не просто за велики умове (каквито безспорно са), а се имат за богове които могат да решават кой ще живее и кой не...

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Неделев:

Ами наистина може и да не е зла, ама хората може да са интересни за тях колкото за нас са мравките или пчелите. И едните и другите се разбират помежду си по свой си начин, но за нас са си само едни прости твари. Но при всички случаи срещнат ли се висш с нисш интелект нисшият винаги се оказва губещ. Може някъде да има същества с висш и нисш интелект, които да живеят заедно, но това може да се случи само ако са в симбиоза, да извличат полза един от друг. А ако ни сметнат за мравки или пчелички и видят, че нашата планета ще им е от полза тогава какво следва?

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

min max:

Следва източване на ресурсите, въпросът е дали би им пукало за оцеляването на мравките и пчеличките или ще се изцеди всичко до край.

Аз друго си мисля- някога си, много преди пирамидите сме имали гости ама тогава сме били много изостанали и сме били скучни. По-късно някой се е отбил да метне едно око и да удари едно рамо и се появяват пирамиди, Мачу Пикчу, статуи по острови и т.н. Логиката казва, че и в доста по-нови времена пак се е отбил някой и този път ни е побутнал по-сериозно технологично... Въпросът е ако съм прав каква е целта на онзи "някой"- за чий би му била тук техн. напреднала цивилизация? 

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

А ми много ме съмнява хората да са еволюирали само по естествен път, преди известно време гледах някакъв филм. Там един учен се мъчеше да обясни естествената еволюция на хората. Обаче не можеше да обясни как примерно хората са еволюирали от маймуната до днешния човек, минавайки през различни етапи, като тези етапи започват и свършват изведнъж, ей така от нищото. Появява се един вид, а другият като че ли моментално изчезва. Защо ако сме произлезли от маймуните не всички маймуни са еволюирали в хора?

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Не е нужно всички маймуни да стават хора- еволюцията е напасване на условия и нужди. Работата е там, че нашето "маймуна-човек" не е нормална и постепенна еволюция, а е една поредица от революции в които един вид рязко изчезва и бива заменен от друг по-добър вид почти веднага- как става тоя номер просто няма логично обяснение. И застъпването да съществуват 2-та вида е толкова минимално, че днес не може да се докаже безспорно, че "вид 1 и вид 2 са съществували едновременно на една и съща територия" да кажем 2000 години. 

 

ПС: Иванов нещо пренесените коментари излизат от рамката на мненията в темата

-1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

 

А ми много ме съмнява хората да са еволюирали само по естествен път, преди известно време гледах някакъв филм. Там един учен се мъчеше да обясни естествената еволюция на хората. Обаче не можеше да обясни как примерно хората са еволюирали от маймуната до днешния човек, минавайки през различни етапи, като тези етапи започват и свършват изведнъж, ей така от нищото. Появява се един вид, а другият като че ли моментално изчезва. Защо ако сме произлезли от маймуните не всички маймуни са еволюирали в хора?

Без да съм експерт, но доколкото си спомням, еволюцията зависи от средата и условията, при които е поставен един организъм. реално, това е физическият процес на приспособяване към тази среда и условията на живот. С промяната на средата са се появили не само силни, но и све по - мислещи индивиди, които благодарение на естествения подбор са успели да оставят по - голямо потомство, което е увеличавало броя си в по - голяма степен отколкото изостващите индивиди. В един момент, този, който може да направи каменна брадва и прашка, просто отива и чупи кратуната на този, който не може. Така остава господар на положението, докато някой, който може да наорави бронзова брадва не дойде и не му я забие в черепа.

Освен това, да приемем, че маймуните не са еволюирали изобщо за 2+ млн години е меко казано наивно. Еволюирали са, приспособявали са се, преживели са ледникови периоди и катаклизми, ставали са по - интелигентни и по - силни... Променили са се, но не обръщаме внимание на това. Сигурен съ,м, че маймуната отпреди 2 млн години не е като днешната на 99%.

Еволюцията, като природен процес е факт и не виждам как може да се оспори.

Оная тъпотия, че адам и ева са родили две деца и едното утрепало другото може да е вярна, но само до тук. Тая работа с божественото сътворение има мнооооооого повече необяснени неща от еволюцията на човека.

Най - много ми харесва теорията за сътворението на живота на земята на Станислав Лем (дано не бъркам) - извънземни космически пътешественици кацат на земята, правят си пикник и накрая изхвърлят остатъците от храната си (органична материя) на планетата. И така се заражда животът тук.

Не е нужно всички маймуни да стават хора- еволюцията е напасване на условия и нужди. Работата е там, че нашето "маймуна-човек" не е нормална и постепенна еволюция, а е една поредица от революции в които един вид рязко изчезва и бива заменен от друг по-добър вид почти веднага- как става тоя номер просто няма логично обяснение. И застъпването да съществуват 2-та вида е толкова минимално, че днес не може да се докаже безспорно, че "вид 1 и вид 2 са съществували едновременно на една и съща територия" да кажем 2000 години. 

 

ПС: Иванов нещо пренесените коментари излизат от рамката на мненията в темата

А липсващото звено? Никой не смее да каже, че днешното население на африка е точно това ;)

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Йордан това "липсващо звено" не е само едно (и обяснение що липсват няма и няма как да има), а онези в Африка са да го кажем друг клон в развитието- до онзи ден никой не знаеше, че съществуват. Те са буквално като птицечовка или ехидна- живеят си някъде без да напускат района, нагаждат се към условията и понеже условията им са различни от нашите резултатът е различен. И ако европейците не са били напреднали до ниво "скучно ми е, жената ме дразни и т.н.- вдигай платната и излизаме в морето за 2-3 години" и досега нямаше да знаем, че някъде съществуват едни доста опушени хора... Еволюцията си я има, но частта с "маймуна => човек" не издържа на теорията

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В Пакистан има два антични града за които е доказано че са унищожени от ядрена или термоядрена експлозия, и все още никой не се наема да каже как се е случило това. Даже май някой предполагаше че в библейските текстове са описани точно тези градове като Содом и Гомор (в нета можете да го намерите ако ви се чете)

пп: Потърсете в нета "Мохенджо-Даро"
 

Редактирано от Насско
4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

 

...Оная тъпотия, че адам и ева са родили две деца и едното утрепало другото може да е вярна, но само до тук. Тая работа с божественото сътворение има мнооооооого повече необяснени неща от еволюцията на човека...

Може би някои отговори е възможно да се открият и в свещените книги на народите, в които са срещи с богове и тем подобни. За съжаление обаче с течение на времето много такива текстове и книги са унищожени, безвъзвратно изгубени или са прибрани на места, където само избрани хора да имат достъп до тях - библиотеката на Ватикана например, колко хора имат достъп до нея а там със сигурност има книги, които може би биха обяснили много неща. В индийската “Махабхарата” и “Рамаяна“ са описани древноиндийските “вимани” – летящите колесници на боговете. От описанията там може да се разбере, че те можели да летят не само в пределите на атмосферата, но и на други планети в космоса. Там са описани и битки такива, каквито един човек живял преди 5000 години няма речника да опише.

Изображенията от Абидос

PvZXOs7.jpg

Учените не могат , не знаят или не искат да обяснят това.

 

6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ами то след 30-на години няма да има и кой да им иска обяснение за това на картинката и много други неща- затова и не се напъват да обясняват каквото и да е. И от Луната се вижда, че в последно време единствената цел на едни хора интелигентните да изчезнат и да останат само овце и роби- и за нещастие им се получава... 

3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Дай някакъв текст, какво да му гледам на това...

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване