58 мнения в тази тема

Отговорено (Редактирано)

Митът за "Линукс работи стабилно и няма сривове" са пълни глупости. Доста се бях зарибил преди време и съм тествал и ползвал различни дистрибуции. Нито една не успя да бъде универсална във всичко, което искам да ползвам като всекидневна операционна система. Да не говорим за бъгове и сривове след почти всеки ъпдейт! А моите изисквания не са малко - интернет, аудио (високо качество), работа с много и различен софтуер - офис, аудио, видео и графична обработка, лесен достъп до настройки и оптимизиране на операционната система. Възможност за лесна настройка на мрежа и комуникиране с безжични и жични устройства, настройка на заспиване и събуждане и още много. Обучавам се в момента като системен администратор за Windows и Linux системи и мога да ви кажа, че за настолен компютър ви трябва WIndows система, ако искате да правите повече от това да си отваряте мейла и фейсбука. За сървърна система - Linux. Вкъщи имам 3 отделни компютъра:  WIndows 11 - настолен (от който пиша сега), мултимедиен - вързан към телевизора с Windows 11 (харчи между 5-10 вата), и сървър с OpenSuse линукс и инсталиран owncloud. С последното най-много се гордея, защото имам собствен домашен cloud, интегриран с телефон, ssl сертификат и достъп отвсякъде :)

QojzIPP.jpg

Вляво долу мултимедията, отпред сървъра :)

Редактирано от Иванов
6

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Моля Линукс маниаците да влезнат във форуми за Линукс и да видят дали при Линукс не изникват всякакви бъгове и прочие... А, я си представете да се използва от 70-80-90 % от населението - тогава щеше да изникват още повече проблеми свързани с различен тип хардуер и софтуер, което е нормално за всяка една ОС.  Човек да си инсталира някаква дистрибуция + няколко програми и да каже, че няма проблем - до тук добре, но не и да се изказва сякаш цял свят няма да има, при положение, че не е тествал при най-различен хардуер и софтуер.  

3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Не съм Линукс маниак обаче постоянно влизам в Линукс форуми, част съм от Линукс общността. Проблемите описани там идват от 90% от потребители, които са свикнали с next, next, finish . 

Като системен администратор, който поддържа приблизително 400 сървъра ( 90% Linux - Red Hat, SLES, Rocky Linux) и (10% Windows- Windows Server 2012, 2016, 2019 ) не съм си инсталирал "някаква" си там дистрибуция + няколко програми и да казвам "няма проблеми" с тази ОС.

Иванов:

"Митът за "Линукс работи стабилно и няма сривове" са пълни глупости. Доста се бях зарибил преди време и съм тествал и ползвал различни дистрибуции. Нито една не успя да бъде универсална във всичко, което искам да ползвам като всекидневна операционна система. Да не говорим за бъгове и сривове след почти всеки ъпдейт!" 

Успя да ме разсмееш ( особено с последното изречение ). Все пак не става въпрос за уиндоус :rofl:

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

..Проблемите описани там идват от 90% от потребители, които са свикнали с next, next, finish . 

На обикновен софтуер няма какво толкова да му настройваш по време на инсталацията. Най-много да му промениш инсталационната папка или някоя рекламна отметка . Стига толкова се вкарвахте във филми! Това, че Линукс ви е свършил работа в дадено отношение, това не го прави най-добър във всяко едно отношение, то почти всички геймъри щяха да мигрират там и тогава вече Microsoft щяха да си имат сериозна конкуренция. Аз съм реалист, а не мечтател и не съдя само по себе си, а ми и по обществото, а голяма част от обществото си намира нуждите при NT фамилията. Шепата юзъри и да се смеят по форумите и да не се смеят - това е реалността, а те нека си твърдят обратното колкото си искат.... :) 

Редактирано от Ground Zero SPL
3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

За какво беше темата? 

Факт е, че Windows има много трески за дялане.

Факт е, че след 7 прецакаха търсачката, по неясни за мен причини.

Факт е, че се върви към все по-затворени системи по примера на Епъл.

Възможно е, до няколко години, като си купиш лаптоп, той да дойде с ограничен акаунт, както телефоните.

Бъдещето на Windows е като бъдещето на света педер@стия до шия, крадене на данни и претаковане на потребителя. Но за сметка на това, на по-високи цени.

Предимството на Линукс е в отворения код. Сядаш и си го правиш както те кефи. Не можеш? Ползваш както/каквото ти е дадено или Windows. Но темата не е за Линукс 

6

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Хубавото при Windows е, че винаги се появяват програми като Rufus, StartAllBack. и др... с 1-2 опции, които заобикалят диктаторските простотии на Microsoft. Както и друг външен софтуер, така, че да си настроиш бързо и лесно поне на 80-90 % (образно казано). Докато при Android, за да направиш нещо - един милион гимнастики има.  А, Линукс потребителите са си такива. Ако те са имали проблем с Windows и ти внушават, че и ти имаш такъв проблем (без значение дали имаш или не) . Все едно аз  да влезна в Линукс форуми и да оспамя всичко там за Windows - едва ли ще го допуснат.... Не говоря конкретно за развития се разговор в тая тема, а по принцип....

2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Темата сама по себе си е малко... странна и дори безсмислена. Един вид се очаква да сме някакви гадатели (щото имаме топки, повечето) :ag:

И както се очаква, фокусът винаги се измества върху спорове тази ОС срещу онази. То си е и нормално, де. За какво друго да се говори. Как може някой от нас да каже какво ще се случи с Windows след 1, 2, да не говорим след 5 години.

Според мен истината си е простичка:

Искаш да играеш игри и да ползваш актуален софтуер - караш си на Windows и се примиряваш с кусурите му. Или се опитваш да ги оправиш, доколкото можеш.

Ползваш РС-то основно за интернет, музика, видеоплатформи и др. - спокойно си ползваш Linux. Дистрибуции колкото си искаш, за всеки вкус.

Искаш сигурност, надеждност и си леко фанатик - слагай MacOS! Да, ограничения много, ама за обикновените потребители (не в България!) това е ОК. И софтуер има достатъчно.

Така че, опции има. На мен Windows ми върши работа, не ми пречат недостатъците му и го ползвам. Докога - не знам. Като спра да играя игри като нищо ще мина на Linux (ама кога ще стане... Сигурно ще съм пред умирачка :ag:). Просто, щото за MacOS не ми се дават излишни пари. А и не съм му привърженик, въпреки, че синът работи в Apple. Поне ме снабдява с ненужния му вече хардуер, като лаптоп HP Convertible, Samsung 24" curved монитор и др. екстри :P

Редактирано от Mirgogo
8

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

А как драйверите на nvidia са със затворен код и работят на операционна система с отворен код, та не е там проблема защото всеки софтуер на трета страна може да е със затворен код и да работи на ОС с отворен код.

Редактирано от Насско
5

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване