Публикувано 8 апр 2020 Здравейте, в Windows 10 имам проблем с кирилизацията в Notepad. Мога да пиша на български, но като запиша и затворя файла при повторно отваряне излизат маймунки. Същото става и като отворя текстов файл, писан на друг компютър. Пробвах със смяна на шрифтове, но не стана. Къде може да е проблема, трябва ли да инсталирам нещо още? Това го прави само в Notepad. 0 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 8 апр 2020 Не е от шрифтовете , а от енкодинга. Запаметявай в ANSI Cyrilic 1251. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 8 апр 2020 Няма ANSI Cyrilic 1251, само ANSI. Сега видях един файл, създаден на този компютър, записан е в UTF-8, но се чете, като го презапиша в ANSI става на маймунки 0 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 8 апр 2020 Ами кирилица се чете само в UTF-8 от някои програми. За всеки случай си провери локализацията на Windows-a, може да не си задал Bulgaria. 0 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 8 апр 2020 Тук така ли е?https://i.imgur.com/2lDDDyj.jpg 0 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 8 апр 2020 Я, дай това ръчно на Български, че виждам, че Windows ти е на Англ. Ако пак не става - нищо чудно английските версии да се шашават с българския. Защо не си инсталира Български версия на Windows 10 ?При мен всичко е точно.PS. Я напиши нещо на кирилица на текстов файл и го качи тук в темата, че да видя твоите неща как се отварят при мен. 0 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 8 апр 2020 Питащия никъде не е казал, каква е локализацията на Windows-а му. 0 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 8 апр 2020 Windows-а ми е на английски (по-добре се ориентирам), но сега смених System locale на България и се оправи. Благодаря на отзовалите се. Все ми бяга някоя настройка при нова инсталация Благодаря и поздрави 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Отговорено 9 апр 2020 Бяга ти, защото в Windows 7 като дадеш регион България в началото на инсталацията, после си е на България дори езикът да е английски.При Боклук 10 каквото и да избереш в началото после трябва да оправяш настройките. Темата е приключена и ще свърши заключена. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове